Μια ακόμη χρονιά με ένα διαγωνισμό που επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα έκλεισε για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας – Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin), βραβεύτηκαν οι νικητές του 9ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας Ennovation 2016.
Ο διαγωνισμός έχει κάθε χρόνο περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ενώ γίνεται, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου, για να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στους ψηφιακούς χώρους του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.
Οι συμμετοχές του φετινού διαγωνισμού έφτασαν τις 111 ομάδες (308 συμμετέχοντες) από 41 ΑΕΙ/ ΤΕΙ της Ελλάδος/ Κύπρου και του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 μηνών οργανώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και workshops. Μετά από δύο γύρους αξιολογήσεων, στον τελικό προκρίθηκαν 25 ομάδες (αποτελούμενες από 86 φοιτητές προερχόμενους από 18 διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα) και παρουσίασαν τα επιχειρηματικά σχέδια σε 15μελή επιτροπή ειδικών και επενδυτών. Επτά (7) από τις ομάδες βραβεύθηκαν με χρηματικά βραβεία που θα τους δώσουν το έναυσμα να προχωρήσουν περαιτέρω στην υλοποίηση της ιδέας τους.
Εφέτος, χορηγοί του διαγωνισμού ήταν η Eurobank, ο ΣΕΠΕ, το Κέντρο ACEin του ΟΠΑ, η PEOPLECERT, η Insurance Market, η VivaWallet, και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του ΟΠΑ. Οι χορηγίες δίνονται απευθείας ως χρηματικά έπαθλα στις νικήτριες ομάδες, καθώς όλη η διοργάνωση βασίζεται σε εθελοντική προσπάθεια.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και απένειμαν τα αντίστοιχα βραβεία οι κ.κ Δημήτριος Μπουραντώνης, αναπληρωτής πρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ΟΠΑ, Χρήστος Στάικος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), Σωτήρης Συρμακέζης, εκ μέρους της Eurobank, Ιωάννης Σύρρος, γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, Βασίλης Τραπεζάνογλου, Γεώργιος Δουκίδης, διευθυντής εργαστηρίου ηλεκτρονικού επιχειρείν ELTRUN του ΟΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ACEin κ.α.
Πέρα από τα χρηματικά βραβεία, ειδικός έπαινος διάκρισης δόθηκε στην ομάδα HealthyClub για τη σύναψη συνεργασίας με την Insurance Μarket και την εξασφάλιση σημαντικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, δόθηκαν στις ομάδες και άλλες παροχές όπως το βραβείο του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που περιλαμβάνει πρόκριση στη 2η φάση του διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας» συνοδευόμενη από ένα tablet και συγκεκριμένα στις ομάδες GIVMED και ROADER.
Όλες οι 25 ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό θα λάβουν το πρόγραμμα Microsoft BizSpark, το οποίο παρέχει πολλαπλά οφέλη στους νέους επιχειρηματίες παρέχοντας πρόσβαση σε λογισμικά για developers αλλά και άδειες για τη δημιουργία προϊόντων. Το ΠΜΣ στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του ΟΠΑ και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας του ΔΠΕ πρόσφερρεαν επίσης ως βραβείο έως δύο (2) υποτροφίες απαλλαγής του 50% των διδάκτρων σε finalist του διαγωνισμού που θα υποβάλλουν αίτηση φοίτησης σε επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επιπλέον το πρόγραμμα Ennovation Startup Teams Adoption Program, το οποίο ξεκινά πρώτη χρονιά φέτος με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις πιο ώριμες ομάδες να «υιοθετηθούν» από εταιρίες ή δυνητικούς επενδυτές – συνεργάτες με στόχο να προχωρήσουν πολύ πιο συστηματικά στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
Ακόμη στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε μια από τις δράσεις που έχει ξεχωρίσει στην προσπάθεια σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα και είναι η δράση της Ανοικτής Καινοτομίας-Open Innovation IDEA (Innovation Design and Entrepreneurial Action).
Η εκδήλωση φιλοξένησε νέους επιχειρηματίες που διακρίθηκαν μέσα από αυτά τα προγράμματα ανοικτής καινοτομίας και μοιράστηκαν την εμπειρία τους. Ειδικότερα συμμετείχαν ο Πάνος Μήτσιος από Tactical, ο Γιάννης Νικολόπουλος από Clio Muse, ο Σωτήριος Μεταξάς από NableΑΜΕΑ, ο Στράτος Θεοδώρου από Weather Ex Machina και ο Κωνσταντίνος Κολιούσης από HealthyClub.