Σημερινή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταταγμένων του Ν. 4172/2013 προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Παιδείας και όλους τους Βουλευτές με την οποία τους καλούν να πράξουν ότι τους αναλογεί εκ του αξιώματός τους, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών των κοινών ειδικοτήτων (ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16) μετά την απόφαση του ΣτΕ και αφετέρου να αρθεί η υπηρεσιακή ομηρία των εκπαιδευτικών των μη κοινών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20, ΠΕ18,41, ΠΕ32) με την οριστική τους τοποθέτηση στις συσταθείσες με την μετάταξή τους οργανικές θέσεις. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής που εστάλη στα e-mail του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Παιδείας και των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Αξιότιμε κ.κ. Πρωθυπουργέ, Υπουργέ και Βουλευτά Λαμβάνουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι:

Με τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 11 του Ν.4172/2013, επιδιώχθηκε η ορθολογικότερη ανακατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, καθότι θεσπίστηκε εφάπαξ διαδικασία υποχρεωτικών μετατάξεων του πλεονάζοντος προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου λόγω της επαύξησης των δημοτικών σχολείων ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) από 800 σε 1193 (με τις Υπουργικές Αποφάσεις υπ’ αριθ. Φ.50/174/84570/Γ1/20-6-2013 (ΦΕΚ Β’ 1583) και Φ.50/300/135690/Γ1/24-9-2013 (ΦΕΚ Β’2501), είχαν δημιουργηθεί νέες υπηρεσιακές ανάγκες, από το καλοκαίρι του 2013 και εντεύθεν, οι οποίες ήταν μεν καταγεγραμμένες στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας ως λειτουργικά κενά, δεν είχαν όμως μετουσιωθεί σε οργανικά κενά.

Ως εκ τούτου, για να αρθεί αυτή η αναντιστοιχία, εν έτει 2013, μεταξύ των υπηρεσιακών αναγκών και των κενών οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Ν.4172/2013 εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων να ορίσει εκ νέου τον αριθμό των οργανικών θέσεων (κενών και συνιστώμενων), οι οποίες ήταν αναγκαίες για τη διενέργεια των υποχρεωτικών μετατάξεων, σύμφωνα με τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ΠΕ06, (αγγλικής γλώσσας), ΠΕ11 (φυσικής αγωγής) και ΠΕ16 (μουσικής), ήδη υπηρετούντες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των αποφάσεων του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων με τις οποίες μετατάχθηκαν συνολικά 1.345 εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16 από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προσβάλλοντας αφενός τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Ν.4172/2013 και αφετέρου τη νομιμότητα των υποχρεωτικών μετατάξεων, διατεινόμενοι ότι θίχθηκε το έννομο συμφέρον τους για μετάθεση στον τόπο των συμφερόντων τους.

Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 3404/2017 απόφασή του, απεφάνθη ότι οι διατάξεις του Ν.4172/2013 αφενός δεν έρχονται σε αντίθεση με τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 103 του Συντάγματος, εφόσον, ο νομοθέτης δεν κωλύεται να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ορθολογική κατανομή του διδακτικού προσωπικού στο πλαίσιο οργάνωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς να δεσμεύεται κατ’ αρχήν από προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, και αφετέρου ότι δεν συνιστούν δυσμενή διάκριση σε βάρος των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούσαν ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθότι δεν θίγεται η δυνατότητά τους να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης στον τόπο των συμφερόντων τους και δεν επιδιώχτηκε ούτε η εξυπηρέτηση αλλοτρίων σκοπών, πέραν της ομαλής και εύρυθμης οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του κράτους, ούτε η καταστρατήγηση του θεσμού των μεταθέσεων.

Ωστόσο το Συμβούλιο Επικρατείας, κατά τον παρεμπίπτοντα έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων, έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις των μετατάξεων έχουν εκδοθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο ουσιώδης τύπος της διαδικασίας που τάσσεται από την διάταξη του άρθρου 82 παρ. 11 του ν. 4172/2013 για την διαπίστωση των κενών θέσεων, των υπηρεσιακών αναγκών και του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, καθότι δεν είχε προηγηθεί εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με βάση τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί, εν έτει 2013, με ευθύνη των διευθυντών εκπαίδευσης, στο προβλεπόμενο στο άρθρο 7 του ν. 3848/2010 ηλεκτρονικό σύστημα.

Επομένως, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην άρση της παρατυπίας που εντοπίστηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας, έχοντας ωστόσο αφενός κατά νου ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί πήραν μέρος σε μία διαδικασία που προβλεπόταν από νόμο του Κράτους, με έγγραφα αιτήσεων που έφεραν το εθνόσημο και δεν είχαν ιδέα ούτε ήταν καθόλου υπεύθυνοι για την ύπαρξη του τυπικού σφάλματος που εμφιλοχώρησε στην διαδικασία των μετατάξεων και αφετέρου ότι σύμφωνα με την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος όπως διαμορφώθηκε από την ισχύουσα νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ 2341/1987, 1508/2002, 602/2003, 3777/2008, 1501/2008, 3111/2008, 2309/2009), επιτάσσεται να μην θιχθούν τα δικαιώματα των 1.345 καλόπιστων εκπαιδευτικών που έχουν ήδη προσαρμόσει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή βάσει των επωφελών για αυτούς μετατάξεών τους στους τόπους των συμφερόντων τους.

Με τις ίδιες δε διατάξεις μετατάχθηκαν και 1777 εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ΠΕ05 Γαλλικής, ΠΕ07 Γερμανικής, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, ΠΕ19-20 Πληροφορικής, ΠΕ18.41 Δραματικής τέχνης και ΠΕ 32 Θεατρικών σπουδών, οι οποίοι, ενώ σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις έπρεπε να τοποθετηθούν οριστικά στις οργανικές θέσεις που θα συστήνονταν με την πράξη μετάταξής τους, από το 2013 βρίσκονται σε μία κατάσταση υπηρεσιακής ομηρίας και ανασφάλειας, δεδομένου ότι, χωρίς καμία δικαιολογία, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί οι οργανικές τους θέσεις σε σχολικές μονάδες, ούτως ώστε μετά να τοποθετηθούν οριστικά σε αυτές. Από την άλλη δε οι θέσεις τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν καταργηθεί βάσει των παραπάνω διατάξεων.

Ως εκ τούτου, σας καλούμε με την παρούσα μας, πρώτον, να ενεργήσετε ό,τι σας επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους σαν εκπρόσωπος του Λαού, ούτως ώστε να αποκλειστεί με κάθε τρόπο μία σφοδρή ανατροπή της παγιωθείσας υπηρεσιακής κατάστασης 1.345 εκπαιδευτικών, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων, με την συνακόλουθη ανατροπή χιλιάδων ενδιαμέσων υπηρεσιακών μεταβολών (π.χ. μεταθέσεών τους σε άλλες Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οριστικών τοποθετήσεών τους σε δημοτικά σχολεία), αλλά και να διασφαλιστεί το υφιστάμενο υπηρεσιακό καθεστώς των μεταταγμένων εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της, διατηρώντας σε ισχύ τις συντελεσθείσες υπηρεσιακές της μεταβολές με κάθε νόμιμο τρόπο, δεδομένου ότι θα ήταν εφικτή δια νόμου η μεταφορά των οργανικών τους θέσεων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεύτερον να μεριμνήσετε ούτως ώστε να υποχρεωθεί το Υπουργείο Παιδείας να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης της υπουργικής απόφασης κατανομής των οργανικών θέσεων των ειδικοτήτων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20, ΠΕ18.41, ΠΕ32 σε σχολικές μονάδες και μετά να προβεί στην οριστική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις θέσεις αυτές και με τον τρόπο αυτόν να μπει τέλος στην υπηρεσιακή τους εκκρεμότητα και ανασφάλεια 5 ετών.

Μετά τιμής
ΕΚ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν. 4172/2013
Ολυμπία Ζαραμπούκα Μιχάλης Παπαδόπουλος»