“Το δεν είναι χαρτζιλίκι” διεμήνυσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Β. Καρδάσης, ενώ ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει αντιρρήσεις στη νέα προκήρυξη προσλήψεων

“Το δεν είναι χαρτζιλίκι ούτε εργαστήριο παραγωγής επιμισθίων για τους καθηγητές των πανεπιστημίων” επαναλάμβανε χθες ο Βασίλης Καρδάσης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επιλέγοντας να απαντήσει με συνέντευξη Τύπου στην “κόντρα” που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην διοίκηση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του ιδρύματος για την προκήρυξη των προσλήψεων της επόμενης τριετίας, ανέδειξε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες φοιτητές του. Εκπρόσωποί τους εξάλλου ήταν εκεί για να επιβεβαιώσουν: δεν βρίσκουν τους καθηγητές τους.

Σήμερα, ΕΑΠ έχει μόλις 40 μόνιμους καθηγητές. Κυρίως λειτουργεί με τα 2.000 μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ). Οι 1.600 εξ αυτών έχουν το ΕΑΠ ως μια “δεύτερη δουλειά”. “Οι καθηγητές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι μέλη ΔΕΠ άλλων πανεπιστημίων, πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, διοικητές τραπεζών, πρώην υπουργοί” εξηγούσε ο Β. Καρδάσης.

Η νέα προκήρυξη μοριοδιοτεί θετικά τη χρονική διαθεσιμότητα των υποψηφίων και αρνητικά την παλαιότητά τους στο ΕΑΠ. “Πλήττονται οι ΣΕΠ με μόνη απασχόληση το ΕΑΠ που υπηρετούν για χρόνια” κατηγορεί ο Σύλλογος Διδασκόντων, όμως η διοίκηση υποστηρίζει ότι αυτοί κερδίζουν όλα τα μόρια διαθεσιμότητας. Μέχρι πρότινος ίσχυε καθεστώς υποχρεωτικών προσλήψεων σε ποσοστό 85% από το ήδη υπάρχον προσωπικό του ιδρύματος. Μια αντίστοιχη ποσόστωση ζητούν και για τα επόμενα έτη οι διδάσκοντες.

Κ. Γαβρόγλου: Στον αυτόματο τα προπτυχιακά

Η προκήρυξη βρίσκεται ενώπιον πιέσεων και προσφυγών που προαναγγέλλονται και που ήρθαν στη Βουλή από τον βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρο Παπαθεοδώρου. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απάντησε ότι “υπάρχει κίνδυνος να είναι στον αυτόματο” τα προπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος και υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομικό πρόβλημα, αλλά υπάρχει μια νέα προσέγγιση, ακαδημαϊκή, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αναστατώσει πολλούς”. Σημειωτέον, τη στήριξή του στη διοίκηση του ΕΑΠ εξέφρασε και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

* Το ΕΑΠ ξεκινά νέα προγράμματα σπουδών από τον Οκτώβριο: προπτυχιακό Δημόσιας Διοίκησης και μεταπτυχιακά στην Δημόσια Ιστορία, την Κοινωνική – Αλληλέγγυα Οικονομία, και τις Σύγχρονες Τάσεις στη Διδακτική της Έλληνικής Γλώσσας. Για μετέπειτα σχεδιάζονται προγράμματα για τον Τουρισμό, την Εγκληματολογία και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, τη Διενέργεια της Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης.