11-10-16 Κοινή συνέντευξη Τύπου της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σίας Αναγνωστοπούλου και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση για τις δράσεις ΕΣΠΑ που αφορούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου, 2016, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΠΕΘ με θέμα τον «Νέο χαρακτήρα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση». Στη συνέντευξη Τύπου εκτός από την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου και τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργος Ιωαννίδης.

Στην εισήγησή της η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως αλλάζει ριζικά η πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του Υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν το 2015.

Σκοπός πλέον είναι τα κονδύλια τα οποία ενίσχυαν το ανθρώπινο δυναμικό στα ΑΕΙ να πηγαίνουν στους νέους επιστήμονες που δεν έχουν απαραίτητα μόνιμη σχέση με τα ΑΕΙ αλλά όλα τα τυπικά προσόντα για να ενταχθούν σε αυτά. Με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει η ένταξη χρηματοδοτήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο έχει ως εστίαση το ανθρώπινο δυναμικό, έγινε νέος σχεδιασμός, ώστε να αλλάξουν οι ομάδες των ανθρώπων που ενισχύονται.

«Τώρα με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ενισχύονται όσοι ήταν εκτός των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ χωρίς μόνιμη σχέση διδασκαλίας μέχρι τώρα. Ενισχύονται νέοι άνθρωποι με προσόντα, ώστε να αποκτήσουν και διδακτική εμπειρία και να παράξουν ερευνητικό έργο, ώστε να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων προς το εξωτερικό. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όλη την ευθύνη σχεδιασμού του διδακτικού έργου που θα κάνουν και να ηγηθούν μικρών ομάδων έρευνας και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί», τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Πέραν του ηλικιακού ζητήματος δίνεται έμφαση στα χαμηλά εισοδήματα και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με τις υποτροφίες κοινωνικού χαρακτήρα για φοιτητές/ριες. Δίνεται έμφαση στην πραγματική καινοτομία που παράγεται στα ΑΕΙ με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου και του έργου το οποίο παράγεται. Όλα τα κονδύλια διανέμονται διαφανώς χωρίς παρεμβάσεις οιουδήποτε τύπου», κατέληξε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στη δική του εισήγηση, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με σκοπό την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, μέσα από (α) τη στήριξη της νέας δυναμικής επιχειρηματικότητας, (β) τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την ερευνητική δραστηριότητα στη χώρα, (γ) την ενίσχυση των νέων ερευνητριών και ερευνητών στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός παρουσίασε το πλέγμα δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, τόσο από το αναπτυξιακό όσο και από το κοινωνικό του σκέλος, που υποστηρίζουν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Υπογράμμισε, από τη μια, τη στήριξη προπτυχιακών φοιτητών/ριών με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τη δημιουργία δομών κοινωνικής μέριμνας στα ΑΕΙ, και, από την άλλη, την ενίσχυση των νέων ερευνητριών και ερευνητών με ακαδημαϊκά κριτήρια. «Χάρη στο σχεδιασμό που κάναμε, ο αριθμός των νέων ερευνητριών και ερευνητών που θα ενισχυθούν αυξάνεται σημαντικά τη νέα περίοδο, με τις αμοιβές τους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

«Συνολικά θα κατευθυνθούν 330 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση και 1 δισ. ευρώ στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Επιδιώκουμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στους υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους, το πιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας. Παρότι έχουν συκοφαντηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν μείνει όρθια. Αποτελεί καθήκον και απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας να τα ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε συνολικά τη δημόσια Παιδεία», έκλεισε την παρέμβασή του ο Υφυπουργός.