Οι Αλλαγές στην “Πιλοτική Μαθητεία” των ΕΠΑΛ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/01/2016 - 10:42 | Author: Newsroom

Στον «πάγο» μπαίνει η επιστροφή των αιώνιων φοιτητών και οι αλλαγές στη δομή των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μιας και για δεύτερη φορά το σχετικό νομοσχέδιο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες με πρόσχημα την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συνεχίζει να είναι η εύκολη λύση για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία δύο μέρες πριν την Πρωτοχρονιά εξέδωσε ΠΝΠ για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων. Αλλαγές στο πιλοτικό πρόγραμμα της «Μαθητείας» που αναμένεται τους επόμενους μήνες στα ΕΠΑΛ, διπλή εξεταστική για τους φοιτητές, διευκολύνσεις για τη σύναψη σχέσης εργασία σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και ρυθμίσεις για το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα ερευνητικά κέντρα.

Τι προβλέπεται

Διεύρυνση του χρόνου της «Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας», η οποία είναι προαιρετική και αφορά του απόφοιτους των ΕΠΑΛ προβλέπεται στην ΠΝΠ, διάρκειας εννέα μηνών ( αντί για 6, όπως προβλεπόταν). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το εργαστηριακό μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας», διάρκειας 200 ωρών.

Το πρόγραμμα θα διδάσκεται ανά πετά ώρες εβδομαδιαίως είτε στις σχολικές μονάδες των ΕΠΑΛ είτε στα Εργαστηριακά Κέντρα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα Μαθητείας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, καθώς από τον Σεπτέμβρη του 2016 θα πρέπει να εφαρμοστεί, βάσει νόμου, το έτος Μαθητείας καθολικά σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Όσον αφορά το κομμάτι της πρακτικής σε εργασιακό χώρο, στην Πιλοτική Μαθητεία ορίζονται 28 ώρες εβδομαδιαίως για τους συμμετέχοντες, επιμερισμένες κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις μέρες. Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι και απαιτούνται πιστοποιητικά υγείας ή ιατρικές πράξεις, αυτά παρέχονται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Με την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, φράζει ο δρόμος για την επιστροφή των αιωνίων. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα διπλής εξεταστικής (μαθήματα εαρινού και χειμερινού εξαμήνου) και για τις δύο προσεχείς εξεταστικές που θα διεξαχθούν εντός του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, ικανοποιώντας ένα αίτημα που έχει εκφραστεί πολύ έντονα τους τελευταίους μήνες από τη φοιτητική κοινότητα.

Ελεύθερος Τύπος

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral