Οι αιρετοί για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔09/07/2017 - 15:18 | Author: Newsroom

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 7 Ιουλίου 2017, στο ΚΥΣΠΕ οι συνεδριάσεις που αφορούσαν τις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2017-18. Ικανοποιήθηκαν 2002 από τις 3738 αιτήσεις Γενικής και 199 απο τις 268 Ειδικής Αγωγής.

Του Αιρετού ΚΥΣΠΕ Ν. Φασφαλή

Είναι θετικό ότι πραγματοποιήθηκαν νωρίς, ικανοποιώντας τη θέση του Κλάδου για έγκαιρες υπηρεσιακές μεταβολές. Έγινε φανερό, όμως, όπως και στη διαδικασία των μεταθέσεων, ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για ακόμη λιγότερες αποσπάσεις.
Δυστυχώς, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τόσο η οικογενειακή κατάσταση, όσο και οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί, αφού αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, επιβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ικανοποίηση των αιτήσεων απόσπασής τους.
Για άλλη μια φορά επιλέχθηκε η μέθοδος του «κόφτη» των κενών από τους περιφερειακούς διευθυντές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κίβδηλη εικόνα του τοπίου που επικρατεί στην εκπαίδευση.
Ως αιρετός εκπρόσωπος του Κλάδου των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αρνήθηκα με την ψήφο μου να νομιμοποιήσω τα κενά που παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και επέμενα σθεναρά ότι αυτά δεν είναι τα πραγματικά κενά τα οποία αποτυπώθηκαν στις εισηγήσεις των διευθυντών εκπαίδευσης και των ΠΥΣΠΕ, οι οποίοι γνωρίζουν σαφώς καλύτερα από κάθε άλλον την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην περιοχή τους.
Σε ότι αφορά τις κατα προτεραιότητα αποσπάσεις μειοψήφησα και διατύπωσα την άποψη ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δημιουργεί πολλές αδικίες και απαιτεί εδώ και τώρα ριζική αλλαγή.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που εργάστηκαν αψηφώντας κόπο και ωράρια για να πετύχουμε το έγκαιρο των αποσπάσεων.
Τέλος, καλώ την πολιτική ηγεσία αφού λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης να προχωρήσει πριν την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς σε δεύτερη φάση αποσπάσεων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, πιστός στις δεσμεύσεις μου και με βάση τις θέσεις του Κλάδου, θέλω να ξέρετε ότι με κάθε τρόπο Θα δώσω μάχη για αντικειμενικότητα, διαφάνεια και απάλληψη κάθε είδους αδικίας.
Καλώ δε όλους εσάς που δεν ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις σας να υποβάλλετε νέα αίτηση απόσπασης από τις 12 του μήνα που το σύστημα του υπουργείου θα ανοίξει για αυτό το λόγο

Του Αιρετού Κ.Υ.Σ.Π.Ε. Β. Παληγιάννη
Ολοκληρώθηκε χθες 7-7-17 η διαδικασία της α’ φάσης των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ. Από τις 3.737 αιτήσεις για τη Γενική Εκπαίδευση ικανοποιήθηκαν 2.002, ποσοστό 53,6% εκ των οποίων οι 803 ήταν κατά προτεραιότητα. Από τις 268 αιτήσεις για Ειδική Αγωγή ικανοποιήθηκαν οι 199, ποσοστό 74,2%.
Οι αποσπάσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση τα «κουτσουρεμένα κενά που προσδιόρισε η υπηρεσία με εντολές «άνωθεν».
Το σίγουρο είναι πως ο υπολογισμός των κενών είναι αυθαίρετος και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά του.
Είναι δε η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δε δόθηκαν στο ΚΥΣΠΕ, παρά την επιμονή μου, τα κενά όπως αυτά προσδιορίστηκαν από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Δ/ντές, με στόχο την απόκρυψη της πραγματικής εικόνας των κενών.
Είναι όμως αδιανόητο όταν άπαντες γνωρίζουν, π.χ. πως μόνο τα εναπομείναντα οργανικά κενά δασκάλων μετά τις μεταθέσεις είναι 3.000, οι υπηρεσίες να υπολογίζουν τα λειτουργικά κενά σε 2.000.
Αλήθεια τι άλλαξε φέτος κι μειώθηκαν στις 2.000 τα λειτουργικά κενά δασκάλων, όταν κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων ήταν 4.400;
Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα ως προς τον υπολογισμό των κενών πήγαν περίπατο.
Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα όπου αυθαίρετα κι αναιτιολόγητα κουτσουρεύτηκαν τα κενά περιορίζοντας τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών.
Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανθρωπιά τις αποσπάσεις και δεν εξάντλησε κάθε δυνατότητα ικανοποίησης απόσπασης εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά λειτουργικά κενά.
Ως αιρετός εκπρόσωπος στο ΚΥΣΠΕ εξέφρασα και στο Συμβούλιο την αντίθεσή μου, για τον αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο υπολογισμού των κενών.
Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά πολλοί συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας ή οικογενειακά προβλήματα δεν αποσπάστηκαν.
Ας μη ξεχνούμε πως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι με σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα, που πολλοί εξ αυτών ζουν για αρκετά χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους.
Επειδή όμως οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και με δεδομένη την δυνατότητα ικανοποίησης κι άλλων αιτήσεων θεωρώ ως επιβεβλημένη τη β΄ φάση αποσπάσεων, η οποία πρέπει να γίνει ως το τέλος Αυγούστου.
Όσοι συνάδελφοι έχουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τις αποσπάσεις μπορούν να υποβάλλουν ένσταση από τις 12-7-17 που θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα και για τις επόμενες 5 ημέρες. Όσοι δε συνάδελφοι θέλουν να υποβάλλουν αίτηση επανεξέτασης ή νέα αίτηση ή ανάκληση της απόσπασης τους θα πρέπει να γνωρίζουν πως το ηλεκτρονικό σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό από τις 12-7-2017 έως 14-8-2017.
Τέλος θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του αρμόδιου τμήματος για την συμβολή τους στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποσπάσεων α΄ φάσης.

Loading...
  • europalso

    ideascentral