Την προεδρία της Ένωσης Πανεπιστημίων των Βαλκανικών Χωρών για το έτος 2018 ανέλαβε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Περικλής Μήτκας. Στην Ένωση, που στόχο έχει την υλοποίηση ενός ενιαίου οράματος που θα αφορά το μέλλον των Πανεπιστημίων στα Βαλκάνια, συμμετέχουν 61 πανεπιστήμια από 11 χώρες.

Ο κ. Μήτκας ανέλαβε την προεδρία στο πλαίσιο των εργασιών του 4oυ Ετήσιου Συνεδρίου της Ένωσης (4th Annual Conference of Balkan Universities Association-BUA), με θέμα «Collaboration between Universities and Cultural Coexistence – a premise for a sustainable platform in overall Balkan area», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, στο Πανεπιστήμιο του Τέτοβο (University of Tetova) στη FYROM.

Ως στόχους της προεδρίας του έθεσε την εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας και σταθερότητας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ευημερία της περιοχής, καθώς και την καλλιέργεια συμπράξεων και συνεργειών μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Στις προτεραιότητες του ΑΠΘ περιλαμβάνονται, επίσης, η ενίσχυση των οικονομικών και πολιτιστικών συνεργασιών, η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών-μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η παροχή αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών προς τις βαλκανικές χώρες για την προσέλκυση φοιτητών, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διασφάλισης ακαδημαϊκής ποιότητας και πιστοποίησης τίτλων σπουδών, που θα ανοίξουν νέους δρόμους για το Αριστοτέλειο και θα ενισχύσουν την εικόνα του ως ενός από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη γειτονική χώρα, ο πρύτανης του ΑΠΘ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρέσβη στη FYROM, Δημήτριο Γιαννακάκη. Στη συνέχεια, ο κ. Μήτκας μετέβη στα Τίρανα, όπου είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο, για να του επιδοθεί από το Αριστοτέλειο το Βραβείο «Χρυσούς Αριστοτέλης» ως αναγνώριση της πολυετούς και πολυσχιδούς προσφοράς του.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ συναντήθηκε επίσης με την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, από την οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στη γειτονική χώρα.