Στην αντεπίθεση, με παλιά ρητορική, ωστόσο, πέρασε χθες ο υπουργός Παιδείας κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συγκροτούν μέτωπο με αιχμή το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. Μετά την εκδήλωση της Δευτέρας, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταύρου Θεοδωράκη, Ευάγγελου Βενιζέλου κ.ά., χθες ο υπουργός ανέφερε ότι «η συγκρότηση μετώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει αμιγώς πολιτικά και καθόλου εκπαιδευτικά κίνητρα.

Απόστολος Λακασάς

Μετά την αποτυχία τους να προβλέπουν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η Ν.Δ. μαζί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, επιχειρούν τώρα να εμπλακούν σε ένα νέο αδιέξοδο εγχείρημα, αρθρώνοντας αντιπολιτευτικό λόγο με αφορμή το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο που θα έχουν ως τελική κατάληξη την κατάργηση των ».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «έχοντας την κοινωνία, την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών απέναντί τους, επιχειρούν με αοριστολογίες, αφορισμούς και ψέματα να πείσουν και πάλι για την επερχόμενη καταστροφή. Είναι συνειδητή τους επιλογή. Κι ας έχουν διαψευσθεί με πάταγο στο προηγούμενο αφήγημά τους. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Οι μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα συνεχιστούν γιατί τις έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα, το ομολογούν όλοι, αλλά και γιατί είναι απαίτηση της κοινωνίας. Δείχνουν να το αγνοούν με τις καθημερινές δημόσιες τοποθετήσεις τους και λυπάμαι που εξευτελίζονται».

Κατά Μητσοτάκη

Μάλιστα, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και θα τον πετύχουμε όσο κι αν επιχειρούν να τη συκοφαντήσουν ώστε να ανοίξουν την κερκόπορτα των ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσθέτοντας ότι «ο δικός τους στόχος είναι να καταστήσουν τη μόρφωση των παιδιών ένα ακόμη προϊόν της αγοράς και τους μαθητές και φοιτητές “πελάτες”. Ας το καταλάβουν. Για εμάς η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς. Αν για αυτούς η Παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι»

Ωστόσο, μετά την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ που επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ν/σ, χθες η αριστερή παράταξη Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων του άσκησε κριτική. Ενδεικτικά, τόνισε ότι «το ν/σ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις θέσεις και διεκδικήσεις του αγωνιζόμενου πανεπιστημιακού κινήματος: βρίσκεται στη λογική της εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης που συνοδεύεται από την πάγια υποχρηματοδότηση, αφήνει άθικτη τη λογική του νόμου Διαμαντοπούλου στα ζητήματα διοίκησης και όχι μόνο, θεσμοθετεί τα δίδακτρα και υιοθετεί ανεπιφύλακτα το μοντέλο των τριών κύκλων σπουδών της Μπολόνια. Το νέο πανεπιστήμιο που θα συντηρείται όλο και περισσότερο από την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης (φυσικά με τέλη ή δίδακτρα) χρειάζεται και νέα πεδία “δράσης”: Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης». Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ σχολιάζοντας τη δήλωση των δημάρχων Αθήνας Γιώργου Καμίνη και Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, που ζήτησαν θεσμική αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, ανέφερε: «Η θέση σας, η οποία είναι και θέση της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας, απεικονίζει με ακρίβεια την πραγματικότητα την οποία πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε. Μια στρεβλή αντίληψη για την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου που επικράτησε στο παρελθόν παρείχε πρόσφορο έδαφος σε πρακτικές που εκτρέφουν την ασυδοσία, την ανομία και τη βία στους πανεπιστημιακούς χώρους, περιορίζοντας ουσιαστικά την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια αντί να την προστατεύσει» λέει η ΠΟΣΔΕΠ.