Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) παρουσίασε σήμερα, σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας, το νέο έργο «Ήφαιστος», μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί, μετά από χρόνια, ο εκσυγχρονισμός των του συνόλου των φορέων της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας.

Το έργο αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις στις δικτυακές υποδομές όλων των , και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας, ώστε να υλοποιηθεί η ουσιαστική αναβάθμιση του δικτυακού και του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού τους, καθώς επίσης η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε ψηφιακές υποδομές μεγάλης κλίμακας εντός και εκτός Ελλάδας. Ο σημερινός δικτυακός εξοπλισμός είναι συχνά 20ετίας και αρκετά ανομοιογενής.

Η δικτυακή αναβάθμιση θα βελτιώσει τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού, ώστε να διευκολυνθούν οι συνεργασίες με άλλες ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με αντίστοιχες προηγμένες υποδομές έρευνας και καινοτομίας διεθνώς. Παράλληλα, μέσω του έργου, θα επιδιωχθεί η μείωση του διαχειριστικού κόστους χάρη στην απλοποίηση των διαδικασιών και την υιοθέτηση οικονομιών κλίμακας.

Ο γ.γ Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε ότι το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου, που έχει ως στόχο την αξιοποίηση των ψηφιακών εθνικών πόρων από όλους τους καθηγητές, φοιτητές και ερευνητές. Όπως είπε, η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών αναγκών μέσω της ευρυζωνικότητας θα έχει μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Το υπάρχον Εθνικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο, που διαχειρίζεται το ΕΔΕΤ, περιλαμβάνει πάνω από 9.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών, εξυπηρετεί δωρεάν περισσότερα από 100 ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία κ.ά., καθώς, επίσης, πάνω από 15.000 σχολεία. Το δίκτυο εξυπηρετεί περισσότερους από 500.000 τελικούς χρήστες, διασυνδέεται με το ευρωπαϊκό δίκτυο GEANT, διαθέτει τέσσερα εθνικά κέντρα δεδομένων (στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο υπουργείο Παιδείας, στο Λούρο Άρτας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο), ενώ ενταγμένος στο δίκτυο είναι και ο εθνικός υπερυπολογιστής Aris, επεξεργαστικής ισχύος 180 τεραφλόπ.

Ο πρόεδρος του ΕΔΕΤ, καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας, χαρακτήρισε το έργο «Ήφαιστος» μικρό, σε σχέση με το μεγάλο μέγεθος των δικτυακών αναγκών της ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι εκ των πραγμάτων εφικτή όχι η γενικευμένη, αλλά η στοχευμένη τεχνολογική αναβάθμιση των Ιδρυμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Όπως τόνισε, μεταξύ των βασικών στόχων του έργου είναι να υπάρξει ασύρματη πρόσβαση μέγιστης κάλυψης στους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, να περιοριστεί το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει ανάμεσά τους, να αξιοποιηθούν καλύτερα τα εργαλεία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από όλους τους καθηγητές και φοιτητές και όχι μόνο από όσους ασχολούνται με την πληροφορική, καθώς, επίσης, να δοθούν αυξημένες δυνατότητες στα ερευνητικά εργαστήρια.

Ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου, Χρυσόστομος Τζιουβάρας, στέλεχος του ΕΔΕΤ, σημείωσε ότι στόχος είναι -χάρη στον αναβαθμισμένο δικτυακό εξοπλισμό- να υπάρξει σε όλους τους χώρους των Ιδρυμάτων ασύρματη πρόσβαση με ταχύτητες τουλάχιστον 1 Gbps. Στο πλαίσιο μίας απογραφής των τεχνολογικών αναγκών, κάθε Ίδρυμα θα εκπονήσει τη δική του μελέτη αναβάθμισης, ενώ θα μπορεί στο μέλλον, μεταξύ άλλων, να αξιοποιήσει εξειδικευμένες υπηρεσίες κυβερνο-ασφάλειας (άμυνας κατά των χάκερ), σε συνεργασία με το ΕΔΕΤ.

Το «Ήφαιστος» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με προϋπολογισμό 18,6 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί μελλοντικά. Οι τέσσερις από τους πέντε διαγωνισμούς για την προμήθεια νέου εξοπλισμού θα γίνουν εντός του 2018 και ακόμη ένας το 2019.

Κ. Γαβρόγλου

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στην όλη προσπάθεια, επισήμανε ορισμένες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν, καθώς, όπως είπε, «τα Ιδρύματα δεν είναι αγγελικά πλασμένα» και «μερικά έχουν σοβαρές παθογένειες». Υπογράμμισε ότι «πίσω από τεχνικές διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν, ίσως κρύβεται κάτι άλλο» και «με άλλοθι το τεχνικό μέρος, να μπλοκάρει το έργο». Επίσης, ανέφερε ότι είναι μέρος της πανεπιστημιακής κουλτούρας τα Ιδρύματα «που χρειάζονται δέκα, να ζητούν 100, για να πάρουν τελικά πέντε», κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο έργο.

Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί έγκαιρα να εξασφαλισθούν περισσότεροι χρηματοδοτικοί πόροι και κάλεσε τα Ιδρύματα να ενημερώσουν σωστά τους χρήστες τους για τον μεγάλο αναξιοποίητο πλούτο δικτυακών δυνατοτήτων που διαθέτουν. Ειδική αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα όλες οι φοιτητικές εστίες να έχουν δυνατότητες ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς σήμερα αυτό δεν συμβαίνει σε ένα μέρος τους. Αν και, όπως είπε, «είναι απαράδεκτο μία εστία να έχει Ίντερνετ, αλλά όχι ζεστό νερό».