Αποτελεί άραγε κατάρα του τίτλου ή απλώς κακή επιλογή στελεχών η εντύπωση που αφήνουν από τους πρώτους μήνες της θητείας τους οι τελευταίοι υπουργοί Παιδείας;
Μετά τις «κορόνες» περί «αριστείας» του κ. Μπαλτά, ο νέος υπουργός κ. Νίκος Φίλης αποσβόλωσε σήμερα με χαρακτηριστική άνεση το κοινό του.
«Η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι από τις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%» είπε ο κ. Φίλης, ολίγον εκνευρισμένος κιόλας, όταν αναφέρθηκε, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Παρέλειψε ο κ. Φίλης να πει ότι οι «πενταροδεκάρες» αυτές αφορούν 80.000 πολίτες που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας και περίπου 25.000 εργαζομένους.
Τους οποίους, μέχρι χθες, ο κακοπροαίρετος σχολιαστής θα μπορούσε να εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Φίλης προσωπικά κορόιδευαν ανοικτά με δηλώσεις τους υπέρ της κατάργησης του μέτρου.
Οπως σε όλα τα προχειρογραμμένα σενάρια, στο «φινάλε» εκείνου που γράφτηκε για τη φορολόγηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της Παιδείας οι «κακοί» αποκαλύφθηκαν και το «καλό» θριάμβευσε. Η κυβέρνηση, που η ίδια εμπνεύστηκε το μέτρο του 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τελικά νίκησε γιατί τον έριξε στο 13% (κάτι που να σημειωθεί ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την τρόικα!).
Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Φίλης αποτελεί τον μόνο υπουργό Παιδείας που έχει παραδεχθεί ότι το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης έχει αποτύχει και η φροντιστηριακή παιδεία (που έπεσε στα «μαλακά» του 6%) αποτελεί μια αναγκαστική θεραπεία που τελικά είναι ωφέλιμη για τα χαμηλά εισοδήματα της κοινωνίας. Χαρακτηρίστηκε δε και επίσημα ως «σημαντική για την εξωσχολική παιδεία».
Παρέλειψε επίσης ο υπουργός Παιδείας να εξηγήσει ότι με την επιβολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία κανείς δεν προσδοκούσε ποτέ εισπρακτικά οφέλη. Η αρχική σύλληψη του μέτρου αποτελούσε απλώς μιας ιδεολογικής φύσης επίθεση κατά των ιδιωτών επιχειρηματιών στον χώρο της εκπαίδευσης.
Πώς αλλιώς η κυβέρνηση προσδοκούσε 300 εκατομμύρια ευρώ «είσπραξη» το 2015 και το 2016, όταν όλα δείχνουν ότι το μέτρο δεν θα έφερνε πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ; Και πώς να αναζητήσεις σε κάτι τέτοιο ισοδύναμα φορολογικά μέτρα;
Ολα αυτά σε περίοδο κατά την οποία η δημόσια η εκπαίδευση είναι διαλυμένη, με κενά και ελλείψεις που επιδείνωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε παρ’ όλα αυτά «σολομώντεια» την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και δήλωσε απλά ότι το θέμα «δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία»…