Ατέλειες στο νόμο για τα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση, διαπιστώνουν οι πανεπιστημιακοί που καλούνται να κάνουν για τα μονοπρόσωπα όργανα στα Ιδρύματα τους (πρυτάνεις, κοσμήτορες, προέδρους τμημάτων).


Παπαματθαίου Μάρνυ
Τρία μόνο ανώτατα Ιδρύματα θα κάνουν εκλογές για νέες πρυτανικές αρχές τον ερχόμενο μήνα (πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πειραιώς και Πολυτεχνείο Κρήτης), αλλά στην πλειoνότητα τους τα Ιδρύματα θα κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα εκλογές για κοσμήτορες ή προέδρους τμημάτων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ) θέτουν μια σειρά ερωτηματικών σχετικά με τις διατάξεις του νέου νόμου που ψηφίστηκε. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παραβιάζεται τελικά η αρχή της ισότητας της ψήφου από τον πρωτότυπο «αλγόριθμο» που καθορίζει τη βαρύτητα εκάστης από τις 2 κάλπες που στήνονται, οι οποίες δίνουν το τελικό αποτέλεσμα μιας εκλογής. Και εξηγούν ότι:

– Από τον αλγόριθμο αυτό προκύπτει ότι ενώ η ψήφος του κάθε μέλους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) θα έχει βαρύτητα 1, μπορεί σε μερικές υπαρκτές περιπτώσεις, η ψήφος κάθε μέλους που συμμετέχει στη δεύτερη κάλπη (διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ) να έχει βαρύτητα έως και 4.

– Δηλαδή με την εφαρμογή του νέου νόμου όχι μόνο ψηφίζουν μη μέλη ΔΕΠ, αλλά η ψήφος τους είναι δυνατό να προσμετράται τετραπλάσια σε σχέση με τα μέλη ΔΕΠ.

Και δίνουν ένα υπαρκτό αριθμητικό παράδειγμα: Εάν π.χ ένα πανεπιστήμιο έχει 600 μέλη ΔΕΠ και 60 μέλη των υπολοίπων κατηγοριών και σε κάθε κάλπη ψηφίζει με έγκυρη ψήφο το 80% των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του πρύτανη (δηλαδή ψηφίζουν με έγκυρη ψήφο 480 μέλη ΔΕΠ και 48 μέλη διοικητικού προσωπικού, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ), τότε η κάλπη των μελών ΔΕΠ θα μετράει με 480 ψήφους, δηλ. 1 προς 1, ενώ η δεύτερη κάλπη με 96 ψήφους, δηλ. 1 προς 2. Ενώ θα έχουν ψηφίσει 48, θα προσμετρηθούν οι διπλάσιοι ψήφοι (96)!

«Η βαρύτητα της κάθε ψήφου της δεύτερης κάλπης θα είναι η διπλάσια από τη βαρύτητα της κάθε ψήφου ενός μέλους ΔΕΠ» αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί. «Η αναγωγή αυτή των ψήφων άλλων κατηγοριών στον αριθμό των μελών των καθηγητών είναι προφανώς αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει την αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου σύμφωνα με την οποία οι ψήφοι όλων των εκλογέων είναι νομικώς ισοδύναμοι και με την ίδια εκλογική ενέργεια» καταλήγει η ΠΟΣΔΕΠ.