Δεν είναι τελεσίδικη η απόφαση για την αφαίρεση της Λογοτεχνίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τους υποψηφίους τριών επιστημονικών πεδίων.

Το θέμα της λογοτεχνίας συζητήθηκε εκτενώς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο υφυπουργός Παιδείας ζήτησε τις απόψεις των μελών της Επιτροπής προκειμένου να αποφασίσει το υπουργείο αν θα προχωρήσει στην αφαίρεση του μαθήματος από τα πεδία των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, και επιστημών οικονομίας κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

“Σε αυτό το σημείο πραγματικά θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σας γιατί, είναι κάτι που και εμείς ως Υπουργείο το φέρνουμε σε εσάς, για να αποφασίσουμε εάν θα γίνει ή όχι. Είναι τελείως ανοιχτό αυτό ως θέμα, γιατί σκεφτόμαστε και εμείς ότι ίσως δεν πρέπει αλλά, ως επιτροπή έχετε και εσείς μια βαρύνουσα άποψη στο να διαμορφώσουμε από κοινού αυτή την απόφαση”, ανέφερε ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Στην τοποθέτησή της επί του ζητήματος η κα Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη διαφωνία της τονίζοντας ότι η λογοτεχνία είναι ένα μάθημα που δίνει μια έμφαση στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παιδείας και η κατάργησή της στα τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία ενδυναμώνει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Ο κ. Κουράκης είπε χαρακτηριστικά “στο πόδι” βγάζετε τη λογοτεχνία εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στην αφαίρεση του μαθήματος.

“Γιατί να βγάλετε τη λογοτεχνία όταν αυτή τη στιγμή θέλουμε τις τέχνες και τον πολιτισμό να έχουν ένα αυξημένο βάρος για να αντισταθμίσουν την επέλαση του τεχνολογικού πολιτισμού; Ο τεχνολογικός πολιτισμός βεβαίως και δεν είναι κακός, πρέπει όμως να υπάρχει μια ισορροπία και να ισορροπούμε εντός ορισμένων αρχών”, δήλωσε ο κ. Κουράκης.

Η κυρία Μανωλάκου του ΚΚΕ ανέφερε: “Σε ό,τι αφορά την αφαίρεση της Λογοτεχνίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, δεν το θεωρούμε αυτό ως σημαντικότερο όσο να μην αποτελέσει αφορμή να μην διδάσκεται Λογοτεχνία στους μαθητές. Αυτό θεωρούμε το βασικότερο”.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος, ακούγοντας τις ενστάσεις των βουλευτών για την αφαίρεση της Λογοτεχνίας, δήλωσε: “Το θέμα της λογοτεχνίας π.χ. που είπατε κ. Κουράκη, κυρία Ρεπούση, είναι σοβαρά κι εμείς τα βλέπουμε θετικά”.
Οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο “Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις” η συζήτηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Νοεμβρίου οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αφαίρεση ή όχι της Λογοτεχνίας.

με στοιχεία από Καλόγηρο Βασίλειο – news.gr