Νέο σύστημα προσλήψεων και αξιολόγησης εκπαιδευτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/03/2015 - 10:58 | Author: Newsroom

Νέο σύστημα προσλήψεων και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

Σαρωτικές αλλαγές προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Α. Κουράκης

Σαρωτικές αλλαγές προωθούνται στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, όπου και αλλάζουν όλα σε θέματα αξιολόγησης και προσλήψεων. Έτσι, νέο σύστημα αξιολόγησης και αποτίμησης του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου θα εφαρμοσθεί σύντομα, ενώ καταργείται κάθε διαδικασία αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών όπως εφαρμοζόταν ως σήμερα.

Παράλληλα αλλάζει το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών. Στο μέλλον θα προσμετράται η προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά και τα υπόλοιπα προσόντα δασκάλων και καθηγητών. Ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας έχουν διαψευσθεί περί κατάργησης του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Για το θέμα των μετατάξεων εκπαιδευτικών θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα το εξετάσει.
Όπως είναι γνωστό, συνταξιοδοτήσεις στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν θα επιτρέπονται, ωστόσο θα εξετασθεί η περίπτωση να εξαιρεθούν όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας
Ακόμη θα αλλάξει και το πειθαρχικό δίκαιο των εκπαιδευτικών και θα αποσυνδεθεί από τη συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών και από αδικήματα που συντελούνται εκτός σχολικής μονάδας.
Τα παραπάνω προέκυψαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τη συνάντηση των μελών του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη.
Παράλληλα, ως την Παρασκευή 6 Μαρτίου θα πληρωθούν για τον μήνα Φεβρουάριο, οι περίπου 14.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν πληρωθεί λόγω της καθυστέρησης στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των καθηκόντων του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Δημ. Χασάπη, ο οποίος και είναι ο αρμόδιος για να υπογράψει την αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων.
Πάντως, όπως έγινε σήμερα γνωστό, επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης θα γίνουν με το υφιστάμενο καθεστώς και θα καταργηθούν μόνο κάποιες διατάξεις από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Κουράκης στους δασκάλους.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι θα επανεξετασθούν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και όπου χρειαστεί θα επανασυσταθούν σχολεία που καταργήθηκαν.
ΤΟ ΒΗΜΑ
………………………………………….

Έξτρα μόρια για προσλήψεις τα μεταπτυχιακά και η προϋπηρεσία

Σε νέο σύστημα προσλήψεων στα σχολεία, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αλλά και σε καινούργιο καθεστώς αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου (αξιολόγηση) για δασκάλους και καθηγητές προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, ενώ προγραμματίζει και μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων σε θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς.

Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (κ. Μπαλτάς και Κουράκης) κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που έθεσαν οι εκπαιδευτικοί και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου δεν θα ικανοποιηθούν άμεσα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε τον κάβο του τετραμήνου».

Όσον αφορά στο θέμα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί δήλωσε ότι θα επαναπροσληφθούν σύμφωνα με το Έθνος.

Οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

1. Αλλάζει το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών. Θα προσμετρώνται η προϋπηρεσία, τα μεταπτυχιακά και τα υπόλοιπα προσόντα δασκάλων και εκπαιδευτικών.

2.Οι επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης θα γίνουν με το υφιστάμενο καθεστώς και θα καταργηθούν μόνο κάποιες διατάξεις, όπως είπε ο κ. Κουράκης.

3.Θα επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και όπου χρειαστεί θα επαναλειτουργήσουν ορισμένα σχολεία.

4.Το πειθαρχικό δίκαιο θα αλλάξει και θα αποσυνδεθεί από τη συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών και από αδικήματα που συντελούνται εκτός σχολικής μονάδας.

5.Θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει εκ νέου το σύστημα των μετατάξεων.

6. Συνταξιοδοτήσεις στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν θα επιτρέπονται, αλλά θα εξεταστεί η περίπτωση να εξαιρεθούν όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

7. Καταργούνται όλες οι διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά θα εξεταστεί νέο σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Loading...
  • europalso

    ideascentral