Κυρώθηκε η νέα σύμβαση για την λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Η σύμβαση που είχε υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με το διεθνές Ινστιτούτο Παστέρ στις 31 Ιουλίου 2017, υπήρξε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Υγείας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, καθώς και του διεθνούς Ινστιτούτου Παστέρ.

 

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, ορίζονται πλέον με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα δύο υπουργεία από τα οποία εποπτεύεται το Ινστιτούτο. Με τον τρόπο αυτό, το ινστιτούτο κατοχυρώνεται θεσμικά ως ερευνητικό κέντρο εναρμονιζόμενο με την πρόσφατη νομοθεσία για την έρευνα και με το ν. 4386/2016. Παράλληλα, με τη νέα σύμβαση εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ινστιτούτου, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και ιατρικές εξελίξεις για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Βασική αποστολή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ είναι η πρόληψη των μολυσματικών νοσημάτων. Στους στόχους του επίσης, περιλαμβάνεται η καταπολέμηση και άλλων σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι τα αυτοάνοσα, τα νευροεκφυλιστικά, τα νευρομυικά και διάφορες μορφές καρκίνου. Η συνεισφορά του επεκτείνεται και στην παραγωγή εμβολίων για σπάνιες ασθένειες, ενώ είναι ο άμεσος αποδέκτης των οδηγιών για την κάλυψη των κρατικών αναγκών στην προμήθεια, παραγωγή, αποθήκευση και διάθεση εμβολίων.

Όπως δήλωσε ο κ.Φωτάκης, κατά τα τρία τελευταία χρόνια, η δημόσια επιχορήγηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο τακτικός προϋπολογισμός του ΕΙΠ από 1,34 εκ. ευρώ το 2014, έφτασε τα 2,12 εκ. το 2016 και τα 2,3 εκ. το 2017, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 2,5 εκ. ευρώ το 2018. Επίσης, μετά από μια δεκαετία έχουν εγκριθεί οκτώ νέες θέσεις για ερευνητές.