Επιστημονική μονογραφία από τον Γιώργο Δεληγιαννάκη

Επίκουρο Καθηγητή του προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ

Το νέο βιβλίο με τίτλο «The Dodecanese and the Eastern Aegean Islands in Late Antiquity, AD 300-700 (Oxford Monographs on Classical Archaeology, Oxford University Press)» του Γιώργου Δεληγιαννάκη, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτελεί το επιστέγασμα των σχετικών ερευνών του. H μονογραφία του αυτή προσφέρει μία εκτενή περιήγηση στην ιστορία, αρχαιολογία και το θρησκειολογικό προφίλ του ανατολικού Αιγαίου κατά την Ύστερη Αρχαιότητα (300-700 μ.Χ.).

Ο συγγραφέας, βασιζόμενος στη σύγχρονη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, αναλύει στο έργο του διάφορες πτυχές της ιστορίας των Δωδεκανήσων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Βασική θεματική που απασχολεί τον συγγραφέα είναι η θρησκευτικότητα των νησιωτικών κοινωνιών του ανατολικού Αιγαίου, προσπαθώντας να εξηγήσει τη μετάβαση από τις παραδοσιακές λατρείες στον χριστιανισμό. Στη συνέχεια, διερευνά τη διοικητική, οικονομική και πολιτική δομή τους, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των σημαντικότερων οικιστικών κέντρων στα νησιά αυτά, αλλά και άλλων μικρότερων οικισμών, με ειδική αναφορά στο μικρό και αρχαιολογικά ανεξερεύνητο νησί Σαρία, βορείως της Καρπάθου, στο οποίο σώζονται εντυπωσιακά αρχαιολογικά κατάλοιπα. Ο Γ. Δεληγιαννάκης δε μένει μόνο στην παρουσίαση των ευρημάτων από τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο, αλλά προβαίνει και σε συγκρίσεις τόσο με τα υπόλοιπα νησιά όσο και με τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας τόσο όσον αφορά την Ύστερη Αρχαιότητα όσο και συγκριτικά σε σχέση με άλλες ιστορικές περιόδους. Τέλος, εκτεταμένη αναφορά γίνεται στο νέο ρόλο που αποκτούν τα νησιά αυτά κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ., όπου οι κάτοικοί τους εγκαταλείπουν εν μέρει την κύρια ενασχόλησή τους με το θαλάσσιο εμπόριο και τη μεταφορά προϊόντων για τις ανάγκες του κράτους και επανδρώνουν τον βυζαντινό στόλο, ενώ τα λιμάνια τους λειτουργούν κατά τη διάρκεια των περσο- και αραβο-βυζαντινών πολέμων ως ναυτικές διασυνοριακές βάσεις.

Με λίγα λόγια θα μπορούσε να ειπωθεί πως μέσα από το επιστημονικό σύγγραμμα του Γ. Δεληγιαννάκη, ο αναγνώστης αποκτά μια καλειδοσκοπική θεώρηση της ιστορίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της σημασίας τους στο πλαίσιο της οικονομικής, κοινωνικής και στρατιωτικής ιστορίας της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Στοιχεία έκδοσης: (Oxford Monographs on Classical Archaeology, 256 Pages | 185 black and white illustrations), Georgios Deligiannakis. Oxford University Press, 2016.

Επικοινωνία: email: |