Να τεθούν εκτός παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/02/2016 - 13:55 | Author: Newsroom

«Από τον Μάρτιο θα διακόψουμε τη φιλοξενία των παιδιών μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ», διαμηνύει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος.

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, που φιλοξενούν παιδιά δικαιούχων γονιών του χρηματοδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ), βάσει του οποίου καλύπτονται τα τροφεία τους.

Ο λόγος συμφωνα με το dikaiiologitika.gr είναι ότι δεν έχει καταβληθεί στους παιδικούς σταθμούς ούτε ένα ευρώ, από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Η υπομονή των μελών του Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδας, έχει φτάσει στα όριά της και αποφάσισαν να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Ακόμη και να αποκλείσουν την είσοδο των παιδιών των δικαιούχων του προγράμματος, στους χώρους τους.

Σε πορεία διαμαρτυρίας με τα σχολικά λεωφορεία προχώρησαν οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών Θεσσαλονίκης, κίνηση η οποία εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης του συλλόγου τους.

Η πορεία αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, με πενταμελή αντιπροσωπεία να συναντάται με τον διευθυντή γραφείου της υπουργού, αποδίδοντας και σχετικό ψήφισμα.

Χιλιάδες επιστολές έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες, γονείς από όλη την Ελλάδα από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούν τα παιδιά τους ενημερώνοντας τους ότι θα πρέπει να πάρουν τα παιδιά τους στην μέση της χρονιάς από το σχολείο, καθώς η πολιτεία δεν είναι συνεπής στην καταβολή των οφειλομένων του προγράμματος ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2015-2016».

Ειδικότερα απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα παραμένουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας που φιλοξενούν χιλιάδες παιδιά στους χώρους τους και είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ και α δεν πληρωθούν τότε θα διακόψουν το πρόγραμμα για 45.000 παιδιά.
Αντιμετωπίζουμε «τεράστια οικονομικά προβλήματα και θέμα επιβίωσης» ανέφερε στο Κόκκινο η κ. Μπία Κουτσουφλιανιώτη, πρόεδρος παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Μακεδονίας Θράκης.

Όπως τονίζει το θέμα αφορά 850 σταθμούς, που απασχολούν 45.000 παιδιά και 15.000 εργαζόμενους. Σημειώνει δε ότι ζητούν να του καταβληθεί τουλάχιστον το 30% των χρημάτων διαφορετικά θα αναγκαστούν να διακόψουν το πρόγραμμα.

Απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής για τους απλήρωτους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών με τα προγράμματα ΕΣΠΑ στους Δήμους Ωραιοκάστρου και Θέρμης της ΠΕ Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, μέσω ΕΣΠΑ, στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Δήμου Θέρμης, στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, παραμένουν απλήρωτοι, λόγω της μη καταβολής της προγραμματισμένης δόσης της χρηματοδότησης του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής ζωής”, όπως επικαλούνται οι δημοτικές αρχές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 35 εργαζόμενους, στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ωραιοκάστρου και 94 του Δήμου Θέρμης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη του 2015. Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι, δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση, πλήττονται και οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία, καθώς η μη καταβολή της προγραμματισμένης δόσης της χρηματοδότησης αφορά και την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ωραιοκάστρου, έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα και η ποσότητα της σίτισης των παιδιών, ενώ δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε και οι προμηθευτές του πετρελαίου θέρμανσης.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral