Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης – Tην φετινή χρονιά μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις, την εμπλοκή πολλών φορέων: διευθύνσεις εκπαίδευσης, συντονιστές προσφύγων , Δήμοι, Μ.Κ.Ο. κλπ. γράφτηκαν τελικά σε σχολεία της περιοχής μας γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ένας αριθμός από προσφυγόπουλα.

Ως εκπαιδευτικό κίνημα γενικά και η Γ΄ΕΛΜΕ πολύ έγκαιρα είχαμε θέσει το ζήτημα της φοίτησης όλων των παιδιών των προσφύγων της χώρας μας στον πρωινό κύκλο (και όχι σε απογευματινές δομές ή στα camps) σε συνθήκες συνεκπαίδευσης.

Ως απαραίτητο όρο θεωρούσαμε την δημιουργία τμημάτων υποδοχής των παιδιών αυτών σε κάθε σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την στήριξη των παιδιών στην διαδικασία της ομαλής ένταξης τους στο συνολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Δυστυχώς η δημιουργία των τμημάτων αυτών καθυστερεί αδικαιολόγητα αφού ήδη φθάνουμε στο μέσον της σχολικής χρονιάς, ενώ μπαίνουν όρια 9 τουλάχιστον μαθητών για την ανάπτυξη τμήματος υποδοχής. Προφανώς αν υπάρχουν 1-2 προσφυγόπουλα σε γειτονικά σχολεία μπορούν να μετακινηθούν σε ένα, αλλά το όριο δεν πρέπει να είναι ανελαστικό με κριτήριο μάλιστα την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού.

Παρά τις τεράστιες και φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. πληθωρικά τμήματα 27 μαθητών) καθώς και την συγκινητική στάση των μαθητών μας που προσπαθούν να ενσωματώσουν στην μαθητική κοινότητα τους νέους συμμαθητές και συμμαθήτριες τους, το εμπόδιο της γλώσσας λειτουργεί αποθαρρυντικά και δημιουργεί τάσεις περιθωριοποίησης στα προσφυγόπουλα.

Απαιτούμε λοιπόν :

την άμεση έναρξη λειτουργίας των τμημάτων υποδοχής,

την πρόσληψη όπου χρειάζεται του απαιτούμενου προσωπικού και

την επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό στο δύσκολο έργο τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΘΗΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ