Η μετα-μνημονιακή περίοδος, όπως την ορίσανε, ξεκινάει με περικοπές για τα σχολεία!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις ΔΕ

Το ξεκίνημα της φετινής σχολική χρονιά συμπίπτει με τις συνεχείς διακηρύξεις περί τέλους των μνημονίων, αλλά όχι και του τέλους της πολιτικής της λιτότητας και των περικοπών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις με τις καταστροφικές συνέπειες στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η μη έγκριση από το υπουργείο παιδείας εκατοντάδων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα και δεκάδων στην Κεντρική Μακεδονία με σκοπό την περικοπή σε δαπάνες και εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο, στα πλαίσια της αναμοριοδότησης των σχολείων,  αποφάσισε να υποβιβάσει εκατοντάδες σχολεία μειώνοντας τα μόρια συνθηκών. Αποχαρακτηρίζει άλλα από δυσπρόσιτα με συνέπεια να απογυμνωθούν από εκπαιδευτικούς και μειώνει άλλα σε μόρια με συνέπεια και νέες συγχωνεύσεις τμημάτων που θα επιφέρει η κατάταξη των σχολείων με λιγότερα μόρια.

Ολιγομελή(τομείς – ειδικότητες) κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί

Διευθύνσεις

Νομοί

   Σύνολο ολιγομελή (Τομείς Ειδικότητες)

Ολιγομελή εγκρίθηκαν από ΠΔΕ – Υπουργείο

Σύνολο ολιγομελή που δεν εγκρίθηκαν

Μαθητές

σε ομηρία

ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης

59

33

26

       131

ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

61

43

18

89

ΔΔΕ Ημαθίας

24

19

5

32

ΔΔΕ Κιλκίς

13

10

3

 9

ΔΔΕ Πέλλας

24

20

4

15

ΔΔΕ Πιερίας

29

27

2

10

ΔΔΕ Σερρών

30

27

3

 9

ΔΔΕ Χαλκιδικής

19

15

4

13

Σύνολο

      259

         194

            65

       308

Το υπουργείο παιδείας συνεχίζει να μην εγκρίνει όλα τα «ολιγομελή» τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζει τα τμήματα που δεν συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού των μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει. Έτσι αρνείται να εγκρίνει εκατοντάδες τμήματα σε όλη τη χώρα και δεκάδες στην κεντρική Μακεδονία, παρά το ότι η έγκρισή τους προτείνεται όχι μόνο από τα σχολεία, αλλά και από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και των άλλων νομών, καθώς και από την Περιφερειακή Διεύθυνση.

  • Συνολικά στη Θεσσαλονίκη στα 29 πλέον ΕΠΑΛ που απέμειναν δεν εγκρίθηκαν 44 τομείς και  ειδικότητες  της Β΄ και Γ΄ τάξης (26 στα ΕΠΑΛ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης  και  18 της Δυτικής Θεσσαλονίκης).
  • Στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκαν 21 ολιγομελή.
  • 308 μαθητές από όλα τα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν να είναι σε ομηρία και αβεβαιότητα αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν, ή θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διακόψουν το σχολείο.
  • Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η κατάσταση να μην έχουν εγκριθεί όλα τα ολιγομελή στα Γυμνάσια, τα ΓΕΛ, τα ΕΠΑΛ και τα ειδικά σχολεία με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τα σχολεία.

Το υπουργείο παιδείας στην πολύπαθη Τεχνική Εκπαίδευση συνεχίζει να μην προωθεί τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές που καλύπτουν μορφωτικές και ειδικές ανάγκες των μαθητών και διασφαλίζουν τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για όλους τους εκπαιδευτικούς. Αντίθετα προχωρεί σε αλλαγές για να εναρμονιστεί με τις οδηγίες των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. που επιφέρουν συγχωνεύσεις και κλεισίματα τομέων και ειδικοτήτων, ενώ η προώθηση της μαθητείας σηματοδοτεί τη μετάλλαξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε μαζική και φτηνή κατάρτιση. Αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτκών επιλογών της κυβέρνησης και της πολιτικής των περικοπών είναι και η πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο παιδείας με τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου

που βελτιώνουν άμεσα τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου

  • Να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα και να μείνουν ανοιχτά και το Σεπτέμβριο. Όλα τα ολιγομελή τμήματα που στη β΄ κατανομή, επειδή δεν θεωρήθηκαν διαμορφωμένα με βάση τον απαραίτητο αριθμό δηλώσεων που καθόρισε το υπουργείο και αποκλείστηκαν από την γ΄ φάση δηλώσεων προτίμησης και εγγραφών των μαθητών, να παραμείνουν ανοιχτά και να συμμετάσχουν στη γ΄ κατανομή του Σεπτέμβρη. Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.
  • Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ, τα ΓΕΛ και τα Γυμνάσια.
  • 20 μαθητές/τμήμα, 15/ομάδες προσανατολισμού, 10/εργαστήρια.
  • Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες Γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα. Προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση και με όλα τα κενά στη δημοσιότητα. Να λειτουργήσουν με το ξεκίνημα της χρονιάς η Πρόσθετη και Ενισχυτική διδασκαλία.
  • Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους.
  • Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση αναμοριοδότησης των σχολείων.
  • Όχι στις επιμορφώσεις κοροϊδία και επί πληρωμή σε τεχνικές ειδικότητες. Ετήσια και ουσιαστική επιμόρφωση για όλες τις ειδικότητες
  • Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη στα σχολεία με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής.
  • Όχι στο «νέο Λύκειο» της κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών  δικαιωμάτων. Να μην προωθηθεί καμία αλλαγή μέσα στο καλοκαίρι για το σύστημα επιλογής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.
  • Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Με απεργία – αποχή θα τη σταματήσουμε.
  • Υπηρεσιακές μεταβολές με διαφάνεια, αντικειμενικότητα – μόρια παντού – όλα στη δημοσιότητα.
  • Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό δωδεκάχρονο Σχολείο για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Οι αγώνες του κλάδου θα δώσουν τη λύση!

Τα Δ.Σ. με συντονισμό των ΕΛΜΕ να οργανώσουν τους αγώνες!

Το υπουργείο δεν θα κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή και για τα άλλα ζητήματα χωρίς αγώνες. Ήδη η ηγεσία της ΟΛΜΕ, το προηγούμενο διάστημα, έκανε δύο συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου, το οποίο όχι μόνο δεν έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου, αλλά προχώρησε και την απαράδεκτη πρότασή του αναμοριοδότησης των σχολείων από φέτος.

Ως Παρεμβάσεις δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου με την οργάνωση αποφασιστικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό των ΕΛΜΕ, των σχολείων και των συναδέλφων. Το δρόμο αυτό ακολουθήσαμε πέρσι την αντίστοιχη περίοδο και πετύχαμε να εγκριθούν πολλοί τομείς και ειδικότητες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Θα τον συνεχίσουμε.