“Να διατηρηθεί η επιλογή της Β’ ξένης γλώσσας σε παράλληλα τμήματα διδασκαλίας”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔25/05/2017 - 21:00 | Author: Newsroom

Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Αγίας Βαρβάρας – ΨΗΦΙΣΜΑ:Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 53476/ΓΔ4/28‐3‐2017 αφαιρείται και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής , όπως έγινε πέρυσι με την Υπουργική Απόφαση 70691/Δ1/26‐4‐2016 για τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Ε΄ Δημοτικού και είχε ως αποτέλεσμα άνω του ενός τρίτου των μαθητών/ μαθητριών της Ε’ τάξης να μην διδαχθούν την ξένη γλώσσα της επιλογής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση: «Η επιλογή της δεύτερης ξένης Γλώσσας που γίνεται στην Ε’ Δημοτικού ισχύει έως και την Γ’ τάξη του Γυμνασίου».
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτες τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις και απαιτούμε την άμεση ανάκλησή τους διότι:

• Η εφαρμογή και των δύο Υπουργικών Αποφάσεων από το σχολικό έτος 2017-18 καταργεί κάθε έννοια ισονομίας στην ελληνική εκπαίδευση, υποβαθμίζει περαιτέρω την παροχή ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και δημιουργεί αρνητικό μαθησιακό και παιδαγωγικό κλίμα στερώντας τα κίνητρα μάθησης, καθώς κάποιοι μαθητές θα διδάσκονται την ξένη γλώσσα επιλογής τους, κάποιοι άλλοι στην Ε’ τάξη του Δημοτικού θα υποχρεωθούν να διδαχθούν άλλη γλώσσα από αυτή που επέλεξαν και φθάνοντας Α΄ Γυμνασίου, κάποιοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν ξανά γλώσσα.

• Η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ταυτίζονται αριθμητικά τα τμήματα Β΄ ξένης γλώσσας μιας τάξης με τα υφιστάμενα τμήματα γενικής παιδείας, οδηγεί πλέον στη σύσταση αποκλειστικά γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων τάξεων και σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, εξέλιξη που με τους αγώνες μας την περίοδο 2011-12 είχαμε αποτρέψει.

• Ανατρέπει για πολλοστή φορά τον οικογενειακό προγραμματισμό αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας, αφού τα παιδιά δεν μπορούν να επιλέξουν τη γλώσσα που θέλουν και έτσι ωθούνται υποχρεωτικά στην ιδιωτική ξενόγλωσση εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνουν οι γονείς.

• Δεν επιτρέπει την παροχή μιας σταθερής, ποιοτικής και πιστοποιήσιμης Ξενόγλωσσης Παιδείας μέσα από τις δομές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης στην χώρα μας, αναιρώντας στην πράξη την δέσμευση της Πολιτείας για άμεση και ουσιαστική αναμόρφωσή της. Καθιστά ανέφικτη τη δυνατότητα σύνδεσης της παρεχόμενης Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Δημόσιο με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.Γ.).

Ο στόχος φυσικά είναι ο περιορισμός του αριθμού των εκπαιδευτικών.
Στο βωμό αυτό θυσιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Ζητούμε την απόσυρση της υπουργικής απόφασης και διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος με την επιλογή της Β’ ξένης γλώσσας σε παράλληλα τμήματα διδασκαλίας, η οποία διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των μαθητών στην πολυγλωσσία.

Το ψήφισμα υπογράφεται από εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όλων των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Αγίας Βαρβάρας και από το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αγίας Βαρβάρας

Loading...
  • europalso

    ideascentral