Ν. Φίλης – Τελική η απόφαση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔21/10/2015 - 20:34 | Author: Newsroom

“Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά”, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. “Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής”, υπογράμμισε για το 13%.

“Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία αφορά πολλές οικογένειες… συζήτηση πρέπει να γίνει και για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου” ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας. “Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως”, πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Για τον ΦΠΑ 6% εξήγησε ότι τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, τα ΙΕΚ, καλύπτουν άλλες ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από τη δημόσια εκπαίδευση και είναι συμβολικού τύπου φορολόγηση έχει απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, και δεν θα εχει επιπτώσεις στην απασχόληση.

Όσον αφορά το 0%, παραδέχθηκε ότι “εδώ η Πολιτεία είναι παντελώς αδύναμη να προσφέρει δημόσιες υπηρεσίες” και γι’ αυτό δεν επιβάλλεται φόρος.

“Πρόκειται για αποφάσεις που διορθώνουν κοινωνική αδικία που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα… Από τον Αύγουστο και μετά υπήρχε το 23% (στην ιδιωτική εκπαίδευση) είχε θεσμοθετηθεί, έχουμε υποχρέωση να διορθώνουμε την πολιτική, να λειαίνουμε τις κοινωνικές αδικίες” δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

“Το μέτρο δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία λόγω των συγκυριών, η φορολόγηση του κρέατος θα είχε άλλες συνέπειες. Πιστεύω ότι θα δεχθούν το μέτρο οι δανειστές” σχολίασε ακόμη ο υπουργός Παιδείας.

“Υπάρχει ζήτημα εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση εφεξής θα είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας” ανακοίνωσε επίσης.

Σε ό,τι αφορά τα κενά στα σχολεία, αναγνώρισε ότι “ξεκινήσαμε και φέτος με πολλά κενά στα σχολεία είναι καθεστώς στα χρόνια του μνημονίου να υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, δεν το λεω ως άλλοθι, έπρεπε να είχαμε πάρει μέτρα”. Ο κ. Φίλης πρόσθεσε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών.

“4.000 καθηγητές και δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι εκτός σχολείων… 31 Μαΐου θα ξέρουμε ποιος εκπαιδευτικός θα πάει πού” τόνισε.

news247.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral