Ν Φίλης Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω τον ΦΠΑ μόνο να λειάνει το μέτρο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/10/2015 - 16:16 | Author: Newsroom

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα και όπως όλα δείχνουν παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία» αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά.

Ο κ. Φίλης πρόσθεσε ότι τώρα ψάχνουν να δουν τι θα γίνει με τα φροντιστήρια, αφού το ζητούμενο είναι να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής.

Σύμφωνα με τον υπουργό:

Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλα να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές.

Ο ίδιος διαχώρισε τα σχολεία από τα φροντιστήρια και τους παιδικούς σταθμούς «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Αλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλοι οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν το καταργούν απάντησε:

Γιατί έχουμε δεσμευτεί δυστυχώς από τον Αύγουστο σε έναν προϋπολογισμό και πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Υπάρχει και μια άλλη δέσμευση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία για πρώτη φορά φορολογούνται, φορολογούνται με 23% δεν υπόκειται στις εξαιρέσεις εξαρχής. Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα το οποίο μας έχει δημιουργηθεί γιατί θα θέλαμε να έχουμε μειωμένους συντελεστές και όχι 23% με την μια ή την άλλη κατανομή αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τρόικα για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία, τονίζοντας ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. «Εχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000.

Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016.

Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».

newpost.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral