Μη Κυβερνητική Οργάνωση με… αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ και δύο χρόνια είναι το ECNAIS – ή, αλλιώς, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εθνικών Ομοσπονδιών Ανεξάρτητων Σχολείων. Ουδεμία θεσμική σχέση έχει, δηλαδή, με τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ.

Πρόκειται για τη ΜΚΟ που σήμερα και αύριο διεξάγει συνέδριο στην Αθήνα μαζί με τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) και που εκπροσωπεί το 1% περίπου των ιδιωτικών σχολείων στην Ευρώπη. Τέτοιου τύπου αμιγώς ιδιωτικά σχολεία είναι τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία και γενικώς ιδιωτικά που απαντώνται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ. Πρόκειται για το 2,5% του συνόλου των ιδιωτικών σχολείων στην Ε.Ε.

“Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία η νομοθεσία είναι εξαιρετικά αυστηρή αναφορικά με την αναγκαιότητα δημόσιου ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία” συμπληρώνει η ΟΙΕΛΕ, τονίζοντας πως “στα χρόνια της κρίσης, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις που απορύθμισαν πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο και έχουν θέσει σε κίνδυνο τη νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών”.

Περνώντας έτσι στην αντεπίθεση, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν πως το ECNAIS “δεν διαθέτει συμβουλευτικό status στη Κομισιόν (αφού έχει καταργηθεί από το 2003), απλώς είναι εγγεγραμμένο σε μια λίστα διαφάνειας μαζί με άλλες περίπου 6.000 ΜΚΟ, δεν αποτελεί κοινωνικό εταίρο στα διεθνή fora και δεν μπορεί να εκπροσωπήσει εργοδοτικούς φορείς, διότι είναι απλή ΜΚΟ και όχι εργοδοτική οργάνωση”. “Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα λόμπι πίεσης επιχειρηματικών συμφερόντων σε διάφορες χώρες με ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης” συνεχίζει η ΟΙΕΛΕ δηκτικά προς “μερίδα των ΜΜΕ, των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων”, που τις δύο προηγούμενες εβδομάδες επιχειρηματολογούσαν ενάντια στη ρύθμιση για ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, προβάλλοντας παράλληλα τις θέσεις της ΜΚΟ που απροκάλυπτα επενέβη στους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας.

Αναφέρει, επιπλέον η ΟΙΕΛΕ: “Στο newsletter για τη νεότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης “Thing-Youth-No, 26 Μαΐου 2014″ διαβάζουμε ότι, επειδή η ECNAIS δεν μπόρεσε να συμμορφωθεί με τους όρους συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποβλήθηκε!”.

“Το 2014 η Κομισιόν επέβαλε στην ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει, προκειμένου να αποκατασταθούν συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί” συμπληρώνει, καλώντας οποιαδήποτε μέθοδος διασφάλισης της ποιότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αν επιλεγεί από την πολιτεία να ισχύσει ενιαία για όλους τους τύπους ιδιωτικών σχολείων.

ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ