Μια «Λοξή τάξη» στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

Η επιτόπια εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη με τίτλο «Λοξή Τάξη» βρίσκεται ήδη στο αίθριο του Κτηρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη.

Η εγκατάσταση αυτή του Ζάφου Ξαγοράρη διερευνά τον τρόπο εκπαίδευσης ως έκφραση της κοινωνικής αλλαγής.

Μια σχολική τάξη λοιπόν, είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε συνθήκες υπαίθριας διδασκαλίας σε λοξό έδαφος. Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, είναι κομμένα υπό γωνία 7 μοιρών ώστε η τάξη να γέρνει ομοιόμορφα και να μπορεί να σταθεί ίσια σε κατηφορικό ή κεκλιμένο επίπεδο.

Η υπαίθρια αυτή τάξη αναφέρεται σε μορφές εκπαίδευσης που ιστορικά εφαρμόζονται σε συνθήκες κρίσης, όπως είναι ο πόλεμος, ο σεισμός, το στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλπ., όταν δηλαδή υπάρχει αδυναμία διδασκαλίας σε στεγασμένο χώρο.

Παράλληλα με την εγκατάσταση, παρουσιάζεται υλικό από τα Φωτογραφικά και τα Ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, από περιπτώσεις διδασκαλίας σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους υπαίθριες τάξεις.

Οι συσχετίσεις που ενεργοποιεί η εγκατάσταση με τις κοινωνικές συνθήκες της κάθε εποχής, την ιστορική μνήμη, τη φύση, την ύπαιθρο, τη γη, αλλά και ο εφήμερος χαρακτήρας της επιτόπιας εγκατάστασης, την εντάσσουν στην κατηγορία έργων που ασχολούνται με το «δημόσιο χώρο», με σκοπό να αναδείξουν τις συγκρούσεις που τον διέπουν, να μεταστρέψουν τον τρόπο που τον βιώνουμε, αλλά και να παρέμβουν στους σχηματισμούς και τις κοινωνικές κατανομές του, επιτρέποντας μια πιο δημοκρατική συμμετοχή.

Η έννοια του λοξού, του διαστρεβλωμένου μας παρασύρει έτσι σε μια «στρεβλή» ματιά της εκπαίδευσης αλλά και της ιστορίας εκτάκτων συνθηκών διδασκαλίας, σε μία απόπειρα να απομακρυνθούμε από τις καθιερωμένες ιεραρχικές πρακτικές διδασκαλίας, ως υποχρεωτικής κατάρτισης, ως γνώσης που μεταδίδεται από «πάνω» προς τα «κάτω», προς όφελος μιας ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, διάρκεια μέχρι τις 17 Μαΐου.

http://www.clickatlife.gr/eikastika/story/51070