Μετεγγραφές 2015: Τα 9 κριτήρια – Πώς θα γίνεται εισαγωγή αποφοίτων παλαιότερων ετών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/06/2015 - 13:08 | Author: Newsroom

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ 7-6-2015 οι μετεγγραφές θα γίνονται με μόρια από 9 κριτήρια.

Κάθε ΑΕΙ θα κοινοποιεί στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμό φοιτητών που μπορεί να μετεγγράψει και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των εισακτέων του.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος θα συγκεντρώνει από τα ακόλουθα εννέα κριτήρια:

1]Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και αυτό των μελών της οικογένειάς του για το τρέχον οικονομικό έτος (όπως και για όλα τα ποσά των υπολοίπων κριτηρίων), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (τα ποσά αναπροσαρμόζονται με απόφαση του υπουργού): μόρια 5.

2]Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και αυτό των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 6.000 ευρώ (3.001€ ως 6.000€): μόρια 4.

3]Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και αυτό των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 8.000 ευρώ (6.001€ ως 8.000€): μόρια 3. Η μοριοδότηση των παραπάνω περιπτώσεων, όπως αναφέρεται, γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

4]Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς: μόρια 2.

5]Να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας: μόρια 2.

6]Να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας: μόριο 1.

7]Να έχει αδελφό ή αδελφή προπτυχιακό φοιτητή που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις: μόριο 1.Στην περίπτωση αυτή των δικαιούχων, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

8]Να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή τις παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/14 (Β’ 358) κοινής υπουργικής απόφασης: μόριο 1.

9] Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας: μόριο 1.

Σε περίπτωση ισοψηφίας λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο που αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση όποτε ενδεχομένως κάτι να αλλάξει.

…………………………………………

Σχόλια του διαχειριστή: Οι παραπάνω ρυθμίσεις σίγουρα είναι πιο δίκαιες με αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα όμως: -συνεχίζεται να δίνονται μόρια σε ειδικές κατηγορίες χωρίς οικονομικά κριτήρια. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα πόσο ανά όριο ανά άτομο (π.χ 10.000) που να μην δικαιούται μετεγγραφή π.χ 6 μελή οικογένεια με συνολικό εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ να μην δικαιούται μετεγγραφή. -δίνει πολύ λίγα μόρια στη περίπτωση που περίπτωση αδελφού ή αδελφής προπτυχιακό φοιτητή που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Μόλις ένα μόριο! -δεν δίνονται μόρια στην επίδοση. Άλλο πράγμα η μετεγγραφή για 100 μόρια και άλλο για 1000.

Μια πρόταση : Κάποιος που η επίδοση του μέχρι τη σχολή που ζητά μετεγγραφή είναι μέχρι 500 μόρια να παίρνει 1,5 μόρια, από 501-1000 ένα μόριο και από 1001-1500 μισό μόριο και από 1501 και πάνω κανένα μόριο

Καλοδήμος Δ | Υπεύθυνος ΣΕΠ | ΚΕΣΥΠ Λαμίας

sep4u.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ:

Το 10% των υποψηφίων παλαιότερων ετών για πανελλαδικές εξετάσεις παρατείνεται ως το 2016-17.

Οπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του σχολικού έτους 2014-15 και προηγούμενων οι οποίοι συμμετείχαν ή προετοιμάστηκαν για να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής του Ν. 2525/1997, έχουν το δικαίωμα να διαγωνισθούν με το ανωτέρω καταργηθέν σύστημα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-16 και 2016-17) προκειμένου να εγγραφούν στο 10% των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.

Εναλλακτικά, έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε προ ημερών, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Απαιτείται να καταθέσουν ως τις 25 Φεβρουαρίου στο σχολείο από όπου αποφοίτησαν ενυπόγραφη αίτηση με την οποία θα δηλώνουν Ομάδα Προσανατολισμού και μαθήματα στα οποία θα διαγωνισθούν. Το νομοσχέδιο που αναφέρει ΤΟ ΒΗΜΑ σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση όποτε ενδεχομένως κάτι να αλλάξει.

sep4u.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral