Μελέτη της σχέσης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/07/2017 - 21:35 | Author: Newsroom

Στόχος του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι να μελετήσει τη σχέση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, δήλωσε ο Σπύρος Γεωργάτος, πρόεδρος του νεοσύστατου συμβουλίου στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Τα μέλη του ΕΣΕΚΑΑΔ έχουν στα χέρια τους για να μελετήσουν σε πρώτη φάση την τελευταία έκθεση του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση, την μελέτη του 1998-2000 της Μαρίας Καραμεσίνη, επικεφαλής του , και την τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ. Για την τελευταία, ο Σπ. Γεωργάτος είπε ότι “δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις προτάσεις του Ινστιτούτου, αλλά έχει σημασία να δει απλώς τις καταγραφές του και να τις μελετήσει”.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕΚΑΑΔ πρότεινε ως θέματα προς διερεύνηση “το cross bridging μεταξύ των αντικειμένων των ΑΕΙ, ώστε οι φοιτητές να μην μένουν φυλακισμένοι σε αυτό που επέλεξαν να σπουδάσουν στα 18”. Όπως είπε αυτό δεν προχώρησε στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ λόγω αγκυλώσεων “από δεξιά και από αριστερά”. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν περιγράφει κάτι αντίστοιχο του Φακέλου Φοιτητή κατά τα πρότυπα της συνθήκης της Μπολόνια. “Μπορούμε να βρούμε μια διαδικασία που να ευνοεί την κινητικότητα των φοιτητών χωρίς να ξεκινήσει το βιολί για τα επαγγελματικά δικαιώματα, και αλλά προβλήματα;”, διερωτήθηκε.

Επισης πρότεινε να εξεταστεί το ζήτημα του αριθμού των εισακτέων που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός, αλλά και το ποσοστό των επενδύσεων των επιχειρήσεων στην Έρευνα και την Καινοτομία. “Είναι ιδιαίτερα χαμηλό γιατί στην Ελλάδα το 94% είναι ΜμΕ”, είπε ο πρόεδρος του ΕΣΕΚΑΑΔ. Τέλος σταχυολόγησε ως θέματα προς συζήτηση τη διάσταση του φύλου στην αγορά εργασίας και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση περί των διετών προγραμμάτων κατάρτισης στα ΑΕΙ.

 

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral