Τα περιστατικά ποικίλλουν: από καταλήψεις, προπηλακισμούς και ομηρίες καθηγητών μέχρι ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.  Τις συνέπειες των αλλαγών του νόμου Γαβρόγλου για το πανεπιστημιακό άσυλο «πλήρωσαν» το 2017 τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη το 2017 καταγράφηκαν 52 περιστατικά ανομίας και παραβατικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, όσα, δηλαδή, υπήρξαν συνολικά το 2015 (24 περιστατικά) και το 2016 (35 περιστατικά).
«Και αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα μιας πρώτης έρευνας στον Τύπο. Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου, μιας και πολλά περιστατικά δεν φτάνουν μέχρι το σημείο της καταγγελίας λόγω της τρομοκρατίας που υπάρχει από συγκεκριμένες μειοψηφίες» δηλώνει ο κ. Ζαπράνης στον Ελεύθερο Τύπο.

Τα περιστατικά, σύμφωνα με την καταγραφή του, ποικίλλουν: από καταλήψεις, προπηλακισμούς και ομηρίες καθηγητών μέχρι ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο ορίζεται ότι «η επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Οι ανωτέρο περιορισμοί δεν ισχύουν για επεμβάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και επεμβάσεις σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων».

Ο προηγούμενος νόμος, που έμεινε γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου, ανέφερε στο επίμαχο άρθρο ότι «σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χωρών των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».