Μ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

Χωρίς σημαντικές αλλαγές στη βασική φιλοσοφία του, με εξαίρεση τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θα μεταφέρονταν στις Σέρρες και από τέσσερα γίνονται δυο και τα Τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας που θα πήγαιναν στο Μεσολόγγι και επίσης μειώνονται, ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες στην τελική του μορφή το σχέδιο «Αθηνά».

Παραμένει βέβαια ο σχεδιασμός του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής», θεσμός που θα εφαρμοστεί μόνο στην πρωτεύουσα, με την ενσωμάτωση πέντε πανεπιστημίων: Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Πειραιώς, Χαροκόπειο και Γεωπονικό.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα ενημερώσει την Πέμπτη το απόγευμα τα μέλη τα Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλή για την τελική μορφή το σχεδίου, το οποίο και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να δοθεί και το νέο μηχανογραφικό για τις εξετάσεις του καλοκαιριού. Την ίδια ημέρα φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.
Πάντως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα Θανάσης Νταβλούρος, δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο «Αθηνά» εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα παραμονής των ΤΕΙ στο Αίγιο που επρόκειτο να μετακινηθούν.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας μελετάει την προώθηση διατάξεων με τις οποίες θα ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες μεταξύ πρυτάνεων και Συμβουλίων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, ώστε να μην συγκρούονται τα δυο όργανα και να συνεργάζονται ομαλά.
Προσφυγές στα δικαστήρια

Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί αλλά και οι καθηγητές των ΤΕΙ αποφάσισαν να καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την «Αθηνά», ενώ στην Αθήνα και την Φιλοσοφική Σχολή, κίνηση καθηγητών οδήγησε στην συλλογή 11.000 υπογραφών μέσα σε μια μόνο εβδομάδα από πανεπιστήμια αλλά και πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά της ενοποίησης των τμημάτων ξένων Φιλολογιών στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μάλιστα ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε σήμερα στο αμφιθέατρο της Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, σχετική εκδήλωση στην οποία συμμετείχε πλήθος καθηγητών, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρεται μάλιστα σε κείμενο που εξέδωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης «όλες οι συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας δήλωσαν έτοιμες να συνεχίσουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις τον αγώνα τους για να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και αυτονομία των Τμημάτων της Σχολής».
Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του σχεδιασμού της «Αθηνάς», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι σπουδαστές τμημάτων, που συγχωνεύονται αυτό προκαλεί αντίστροφη διακριτική μεταχείριση των φοιτητών των ΤΕΙ σε σχέση με τους αποφοίτους των αντίστοιχων ιδρυμάτων των υπολοίπων κρατών μελών τη ΕΕ, αλλά δυσχεραίνει και την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε χώρες μέλη της ΕΕ, αφού με άλλο περιεχόμενο σπουδών εγγράφονται και με άλλο αποφοιτούν και οδηγούνται στην απώλεια οποιωνδήποτε εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους».
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι σπουδαστές του τμήματος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας, που απορροφάται από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς όπως αναφέρουν τα επιστημονικά τους αντικείμενα διαφέρουν.
Οι καθηγητές ΤΕΙ για τους μισθούς
Οι καθηγητές ΤΕΙ από την πλευρά τους, αποφάσισαν ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και για τις περικοπές στους μισθούς τους.
Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ – ΤΕΙ) αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο και σχετική αίτηση πρότυπης δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αν η κατάληξη αυτών των ενεργειών αποβεί αρνητική σε εθνικό επίπεδο, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ενδεχομένως και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «για να γίνει εκμετάλλευση των αποφάσεων εθνικών δικαστηρίων σχετικών με τις αμοιβές των καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».