«Διαφωνούμε στα πάντα» τόνισε η ΝΔ. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλες τις εκπαιδευτικές ρυθμίσεις της ζήτησε η αντιπολίτευση. Επιδιώκουμε συμφωνία λέει ο Φίλης

Με δυσοίωνες προοπτικές άνοιξε σήμερα η αυλαία του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις διατάξεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έφερε στη Βουλή τους τελευταίους μήνες.

«Καλούμεθα να πάρουμε μέρος σε ένα διάλογο μέσα από τετελεσμένα» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της διαφωνεί στα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διαφωνούμε στα πάντα, από την αριστεία μέχρι τη γενοκτονία» είπε και διερωτήθηκε τι μπορεί να συζητηθεί με μια κυβέρνηση που «κατάργησε την αριστεία». «Πρώτα πυροβολούμε και μετά συζητούμε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία ξεκινώντας από εκεί που τον άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κάλεσε το υπουργείο Παιδείας «να πάρει πίσω» όλες τις παρεμβάσεις και τις τροπολογίες που έφερε. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε μάλιστα για το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την έρευνα όπου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για πανεπιστήμια. Ο κ. Κωνσταντόπουλους κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί ότι το αποτέλεσμα του εθνικού διαλόγου θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες μόνο εάν υπάρξει συναίνεση των 2/3 της Βουλής και της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Απόσυρση των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης έθεσε και ο Γιώργος Μαυρωτάς ως προϋπόθεση συμμετοχής του Ποταμιού στον εθνικό διάλογο. «Η επανεξέταση διατάξεων του προηγούμενου εννιαμήνου θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «κατεδάφισε τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία» και έθεσε «κομματικά κριτήρια» στην Παιδεία.

Σε ηπιότερους τόνους ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής τόνισε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στο διάλογο στην εθνική επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Ανέφερε όμως ότι διαχρονικά «οι εθνικοί διάλογοι υπήρξαν το καταλληλότερο όχημα για να προωθηθεί αντιλαϊκή πολιτική». Προχειρότητα καταλόγισε στην κυβέρνηση από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις των κομμάτων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του εθνικού διαλόγου που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. «Η αισιοδοξία και η ελπίδα προκύπτει από το γεγονός ότι μπορούμε να αναμετρηθούμε ως κοινωνία με τα επείγοντα προβλήματα» είπε. Τόνισε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί « πολιτικά» για την κοινή κατάληξη του διαλόγου. «Επιδιώκουμε συμφωνία αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων» τόνισε ο κ. Φίλης.