Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα αποφασίζουν οι πρυτάνεις για τον αριθμό των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καθώς ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε σήμερα ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει καλέσει στο γραφείο του τις διοικήσεις των ΑΕΙ και εφόσον τα «βρουν», την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Εν τω μεταξύ με νέα «πρωτότυπη» ιδέα για την κάλυψη των κενών επανέρχεται ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος προτείνει τώρα στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε άδεια ανατροφής των παιδιών τους, να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών στα σχολεία εργαζόμενοι για λίγες ώρες την ημέρα και να αμείβονται με ένα επίδομα 300 ευρώ το μήνα.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε άδεια ανατροφής τέκνων είναι περίπου 3.000, οπότε εάν αυτοί το επιθυμούν, μπορούν να καλύψουν κενά που υπάρχουν στα σχολεία αντί ενός ποσού 300 ευρώ που θα δίδεται από το υπουργείο Εργασίας.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν ακριβώς τα κενά στα σχολεία, τα οποία, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, ξεπερνούν τα 1000. Υπενθύμισε δε ο κ. Λοβέρδος ότι από τις 350 αιτήσεις για συνταξιοδότηση που κατατέθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου έγιναν δεκτές μόνο οι πενήντα. «Οι υπόλοιποι θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι κενά θα καλυφθούν επίσης από 86 εκπαιδευτικούς των οποίων ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις, 1000 εκπαιδευτικούς οι μισθοί των οποίων θα καλυφθούν από τις άδειες άνευ αποδοχών που έχουν λάβει συνάδελφοί τους και τέλος θα προσληφθούν εκατό μόνιμοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τα σχολεία ειδικής αγωγής.
«Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική κριτική, δεν μας ενοχλεί η ειρωνεία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καλύψουμε τα κενά. Είναι κυνισμός να λες ότι δεν έχω χρήματα να παίρνω εκπαιδευτικούς αν δεν συνοδεύεται αυτή η αλήθεια από μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Σχετικά με το πρόβλημα των μετεγγραφών στα κεντρικά ΑΕΙ τόνισε ότι «το πρόβλημα έχει το 1/4 των διαστάσεων που δόθηκε πριν δούμε τον τελικό αριθμό των αιτήσεων. Οι λύσεις προκύπτουν από τον διάλογο όχι από τις συγκρούσεις». Πάντως, οι διοικήσεις πολλών ΑΕΙ αναφέρουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο για τις μετεγγραφές, αν τελικά δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία τους.
«Αιφνιδιάστηκα αρνητικά από τον κ. Φορτσάκη τον οποίο στηρίξαμε. Είναι δυνατόν καθηγητής δημοσίου δικαίου να λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ενώ επικαλείται τη νομιμότητα για τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Σχετικά με τον ορισμό του αριθμού των εισακτέων των ΑΕΙ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Δεν είναι επιθετική λογική, αλλά ορθολογική. Δεχόμαστε το παράπονα των Ιδρυμάτων ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, των γονέων, των φοιτητών όλων. Υπάρχει η συμφωνία από τη δεκαετία του 1980 να μην σχετίζεται το μαζικό πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Ας καθορίσουν τα πανεπιστήμια με βάση τη χρηματοδότηση ανά φοιτητή τον αριθμό των εισακτέων. Αλλά αυτό είναι ένα καλβινιστικό μοντέλο. Αυτό θα εφαρμόσουν τα πανεπιστήμια στην κρίση του 2014; Τότε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ελληνική κοινωνία».
Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Θανάσης Κυριαζής ανέφερε ότι την μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχθεί τα τμήματα Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων στο ΕΜΠ καθώς και οι σχολές νομικής, ιατρικής και τα τμήματα παιδαγωγικής και νηπιαγωγών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μεγάλο ενδιαφέρον απο Ιαπωνία και Κίνα
Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιαπωνία και το ταξίδι που θα κάνει τον Δεκέμβριο στην Κίνα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές στις δυο χώρες.
Παρών στην συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ι. Καζάζης που μίλησε για την ανάγκη προβολής του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς και την σημασία διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε ασιατικά πανεπιστήμια. «Ήταν συγκινητική η στιγμή όταν είδα δέκα Ιάπωνες φοιτητές να μελετούν ελληνικά την επιγραφή της Γόρτυνας» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
Όπως είπε ακόμη σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών θα καθιερωθούν τρεις υποτροφίες για ιάπωνες φοιτητές, ενώ θα έρθει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το Ιόνιο πανεπιστήμιο το τμήμα ασιατικών σπουδών.
Παράλληλα όμως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει ξανά στα σχολεία το πρόγραμμα σίτισης μαθητών σχολείων που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό βιωτικό επίπεδο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχου, ενώ θα καλυφθούν από το πρόγραμμα περίπου 50.000 μαθητές