Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά “σπάει το απόστημα στην ιδιωτική εκπαίδευση”, καταγγέλλοντας “την ασυλία που μια επαγγελματική ομάδα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, απολάμβαναν μέχρι πρότινος με αποτέλεσμα να οργιάζει η ανομία”

“Λουκέτο” σε τρία γνωστά ιδιωτικά σχολεία έχει βάλει ήδη το υπουργείο Παιδείας. Το ένα εξ’ αυτών, μεγάλο εκπαιδευτήριο στον Πειραιά ήδη έχει αναστείλει τη λειτουργία του, σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”. Τα άλλα δύο βρίσκονται στα νότια προάστια και στο νομό Φθιώτιδας, αντίστοιχα. Για την υπόθεση του πρώτου, όπως έγινε γνωστό, ο ιδιοκτήτης, κατά παράβαση της νομοθεσίας, εργαζόταν ταυτόχρονα και στο δημόσιο. Η περίπτωση του σχολείου της Φθιώτιδας αφορά παρανομίες ασφαλιστικές/ φορολογικές.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο νόμος 4093/2012 για την αδειοδότηση των ιδιωτικών σχολείων. Για πρώτη φορά δεκάδες υποθέσεις ιδιωτικών σχολείων που δε συμμορφώθηκαν στους ελέγχους του ΕΟΠΠΕΠ επί της νομιμότητας στις άδειες λειτουργίας τους βρίσκονται στο υπουργείο Παιδείας.

Εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση για μεγάλο ιδιωτικό σχολείο στην Ήπειρο, η έρευνα για το οποίο έγινε ύστερα από καταγγελία της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το τελευταίο “για σειρά ετών λειτουργούσε χωρίς να έχει δηλώσει μεγάλο αριθμό αιθουσών, γεγονός που θέτει ερωτηματικά για τη νομιμότητα της λειτουργίας, της έκδοσης τίτλων, αλλά και την ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων στο εν λόγω εκπαιδευτήριο”, όπως ανακοίνωσε η ΟΙΕΛΕ.
Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά “σπάει το απόστημα στην ιδιωτική εκπαίδευση”, καταγγέλλοντας “την ασυλία που μια επαγγελματική ομάδα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, απολάμβαναν μέχρι πρότινος με αποτέλεσμα να οργιάζει η ανομία”. Ακόμη, κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την απουσία ελέγχου από την πολιτεία, κάνοντας λόγο για “συνενοχή σε κάποιες περιπτώσεις” και “κλείσιμο του ματιού στον σχολάρχη-επιχειρηματία”.

“Αυτοί που αμαυρώνουν τη φήμη της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν είναι οι «κακοί» συνδικαλιστές (όπως διατείνονται οι εκπρόσωποι των σχολαρχών) που μάχονται για την εγκαθίδρυση όρων διαφάνειας και νομιμότητας στα σχολεία και έχουν καλέσει ουκ ολίγες φορές τους εργοδότες σε διάλογο (χωρίς καμιά ανταπόκριση), αλλά οι ίδιοι οι σχολάρχες που πρώτοι θα έπρεπε να περιφρουρούν τη νομιμότητα και να προστατεύουν το αγαθό που το Σύνταγμα και οι νόμοι τους έχουν παραχωρήσει να παρέχουν”, τονίζει η ΟΙΕΛΕ και καταλήγει ότι “θα περιφρουρηθούν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία υφίστανται, ή πρόκειται να υποστούν τις συνέπειες των παράνομων πράξεών τους”