{loadposition hellenicparliament2}

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 7 Ιουνίου ολοκληρώνεται ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία με τη συζήτηση επί του πορίσματος για τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, δηλώνει «Ο Διάλογος ολοκληρώνεται με τη συζήτηση ενός αναλυτικού σχεδίου για τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διαμόρφωση ενός συναινετικού κειμένου, το οποίο θα λάβει υπ’όψιν του το Υπουργείο Παιδείας για τις μελλοντικές του μεταρρυθμίσεις».

Το πόρισμα χωρίζεται σε οχτώ ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες αναδεικνύει προβλήματα και προτείνει λύσεις για τον χώρο της Έρευνας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενότητες του πορίσματος επιγραμματικά είναι οι εξής:

  1. Ο ενιαίος χώρος εκπαίδευσης και έρευνας ως πεδίο εφαρμογής μιας νέας μεταρρυθμιστικής πολιτικής.
  2. Η στοχευμένη και επαρκής χρηματοδότηση ως όργανο εθνικής στρατηγικής στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα.
  3. Η οριζόντια κινητικότητα μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων .
  4. Η συγκρότηση Εικονικών Ινστιτούτων (virtual institutes) ως μέθοδος δικτύωσης ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων.
  5. Η ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών και η ανοιχτή πρόσβαση ως πολλαπλασιαστές της ερευνητικής απόδοσης.
  6. Η ομογενοποίηση και μετεξέλιξη του διοικητικού καθεστώτος των ΕΚ ως όρος για τη συνεκτικότητα και την ενσωμάτωσή τους στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης
  7. Οι διαδικασίες αναβάθμισης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην πορεία διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου.
  8. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Ορισμένα από τα ζητήματα που αναλύονται στο πόρισμα είναι η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και η συνέχιση των προσλήψεων διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, η αναμόρφωση και αναβάθμιση των ΑΕΙ, ο επανακαθορισμός των ακαδημαϊκών στόχων των Μεταπτυχιακών και η συζήτηση αναφορικά με τα δίδακτρα που καταβάλλονται, η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου διοικητικού καθεστώτος που θα συνέβαλε στην εκσυγχρονισμό του πλαισίου της εσωτερικής λειτουργίας των ΕΚ και ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος στον χώρο της έρευνας, και η χρηματοδότηση της έρευνας μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Στη συνεδρίαση θα παραβρεθούν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.