Λέσβος: Η ποσόστωση στέρησε μαθητές από τις σχολές ΟΑΕΔ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔16/09/2017 - 18:47 | Author: Newsroom

Χαμόγελα στους επιτυχόντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χάρισε η ποσόστωση που δόθηκε στη Λέσβο λόγω του μεγάλου σεισμού, ωστόσο η εισαγωγή σε ποσοστό πάνω από 90% των αποφοίτων γενικών και επαγγελματικών λυκείων, στερεί φέτος μαθητές από τις σχολές μαθητείας του .

Για να λειτουργήσει ένα τμήμα στον πρέπει να υπάρχουν πάνω από 15 εγγραφές μαθητών, και οι περισσότεροι συνήθως είναι οι μαθητές που δεν τα καταφέρνουν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Ωστόσο φέτος που τα περισσότερα παιδιά πέρασαν στα πανεπιστήμια, οι εγγραφές στις σχολές του ΟΑΕΔ έχουν περιοριστεί  και μέχρι σήμερα τουλάχιστον κινδυνεύουν  κάποια από τα τμήματα αυτά να μη λειτουργήσουν.

Η μειωμένη όμως  λειτουργία, θα έχει σαν απόρροια να δουλέψουν  και λιγότεροι  εργαζόμενοι, ωρομίσθιοι, που τα τελευταία χρόνια απασχολούνται στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Ωστόσο οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και προλαβαίνουν οι νέοι μέχρι 23ων ετών τόσο από τη Λέσβο όσο και από τα γύρω νησιά (Λήμνο, Σάμο, Ικαρία όπου δε λειτουργούν σχολές του ΟΑΕΔ) να κάνουν τις εγγραφές τους, όπως είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΎ ο διευθυντής των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ Μυτιλήνης Αθανάσιος Ιατρίδης.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν φέτος είναι :

Αρτοποιίας –Ζαχαροπλαστικής

Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών

Τεχνιτών θερμικών κ΄ Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

Τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτων

Τεχνιτών υποστήριξης συστημάτων Υπολογιστών

Υπαλλήλων οικονομικών καθηκόντων

Στους μαθητές δίδεται η δυνατότητα 120 ευρώ για στέγαση και άλλα 120 ευρώ για σίτιση υπό την προϋπόθεση το εισόδημα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 18,5 χιλιάδες ευρώ.

ert.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral