Έξι καυτά θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής συνάντησης των Θεσμών με τον πρόεδρο του Σ. Μπερσίμη στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι Θεσμοί θα ζητήσουν ενημέρωση για την πορεία των συμβάσεων των επαγγελματιών και των οπτικών με τον Οργανισμό, τον έλεγχο των εισαγωγών στις κλινικές σε real time (βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο), για τις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών (που εντάσσονται στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ και συμβάσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ), την προέγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους, το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ενώ τέλος αναμένεται να ζητήσουν ενημέρωση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις πληρωμές των παρόχων.

Και ενώ τα ζητήματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονταν το Μάρτιο σε 485 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. στις αρχές του 2016), της διασύνδεσης των ιδιωτικών κλινικών για την παρακολούθηση των νοσηλειών, των φαρμάκων υψηλού κόστους και του κανονισμού παροχών φαίνεται να έχουν μπει σε σειρά, ωστόσο η απόρριψη των συμβάσεων από τους εκπροσώπους ειδικής αγωγής, αλλά και το χαμηλό ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ παραμένουν “ανοιχτές πληγές” στις συνομιλίες με τους Θεσμούς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αναλάβει, μαζί με τον ΕΟΠΥΥ, να κλείσει τις δύο αυτές εκκρεμότητες, όμως σύμφωνα με ενημέρωση από το περιβάλλον του Ανδρέα Ξανθού, δεν θα μετέχει στο σημερινή συνάντηση με τους Θεσμούς.

Όπως δείχνουν οι πίνακες που αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του ΕΟΠΥΥ, μόλις 657 γιατροί- σε σύνολο 2.800 θέσεων περίπου που είχαν προκηρυχθεί (2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής)- υπέβαλαν τελικά αίτηση για να ενταχθούν στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή για να εξυπηρετούν ασφαλισμένους παράλληλα με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) ή να καλύπτουν τα κενά εκεί που δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία ΤΟΜΥ. Από αυτούς, δεν έχουν μοριοδοτηθεί 200 ιατροί από την επιτροπή, λόγω ελλείψεων στις υποβολές των δικαιολογητικών τους.

Η υπαγωγή των πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς θα έπρεπε να ξεκινήσει από το Μάρτιο και η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στους Θεσμούς για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Όπως σημειώνουν από την πλευρά τους ιατρικοί σύλλογοι, η αποτυχία της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είναι παταγώδης, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οικογενειακών ιατρών που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ αφορά την ειδική αγωγή. Πριν από ένα χρόνο συγκροτήθηκε ειδική επιστημονική επιτροπή, που όμως μόλις πριν λίγες ημέρες παρουσίασε πόρισμα για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ειδικών γιατρών-θεραπευτών. Οι εκπρόσωποι της ειδικής αγωγής καταγγέλλουν τη δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία δεν είναι βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες, αλλά και τη θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή χωρίς να έχουν γίνει επιδημιολογικές μελέτες που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Η κόντρα για τις συμβάσεις ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, κέντρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγου και κίνησης, αναπτυξιακών δυσκολιών, παιδιών με αυτισμό και άλλες παθήσεις) έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2016, με τον αναπλ. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να περικόπτει κατά 40% τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό και έκτοτε το θέμα παραμένει “στον αέρα”.