«Θεωρούμε ότι ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης στελεχών της αποτελεί σημαντικότατo μέγεθος για την ανάπτυξη της ναυτιλίας και την ασφαλή ναυσιπλοΐα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, πραγματοποιώντας τα εγκαίνια της αίθουσας προσομοιωτή γέφυρας στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ, αποτελεί δωρεά της εταιρείας Group Seajets, Golden Step Shipping E.Π.Ε του εφοπλιστή Παναγιώτη Μάριου Ηλιόπουλου, σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές ακαδημίες της χώρας που λειτουργεί από το 1956.

Τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτιο Ράπτη, ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της αίθουσας «Παναγιώτη Μάριου Ηλιοπουλου» η καθηγήτρια, πλοίαρχος Α’ Σιμώνη Ιωάννα.

Απευθυνόμενη προς τον υπουργό, η πλοίαρχος τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή, σε έναν συγκεκριμένο εξομοιωτή, υπάρχει η διέλευση πλοίου από τον Βόσπορο, ένα δύσκολο εκπαιδευτικό κομμάτι, στο οποίο ασκούνται όλοι οι εκπαιδευόμενοι και θα πρέπει να κατανοήσουν τους κανόνες αποφυγής σύγκρουσης αλλά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Όπως ανέφερε, στη συγκεκριμένη αίθουσα θα μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα οι σπουδαστές, καθώς θα λειτουργούν εκπαιδευτικά δέκα σταθμοί με ισάριθμους διαφορετικούς τύπους πλοίων σε περίπου ένδεκα διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει προχωρήσει, από τον Ιανουάριο του 2015, σε συγκεκριμένα βήματα αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης. Όπως υποστήριξε, έως τότε το 80% των εκπαιδευτικών στις παραγωγικές σχολές του Εμπορικού Ναυτικού ήταν ωρομίσθιοι.

Το υπουργείο, πρόσθεσε, με περιορισμένες τις οικονομικές δυνατότητες προχώρησε σε 20 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ τις επόμενες ημέρες, ύστερα και από τις εισηγήσεις των εκλεκτορικών σωμάτων, θα προσληφθούν άλλοι 12.

Εξάλλου, ο υπουργός δήλωσε ότι ήδη προχωράει νομοθετική ρύθμιση και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί το νέο οργανόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολών και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσλήψεις.

Ακόμη, προανήγγειλε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των σχολών, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο εσωτερικός κανονισμός των σπουδών: «Το υπάρχον πλαίσιο που λειτουργεί από το έτος 2000 δημιουργεί πλέον δυσλειτουργίες και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες τόσο των σπουδαστών όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Ο κ. Κουβέλης ευχαρίστησε του προκατόχους, Θ. Δρίτσα και Π. Κουρουμπλή, για το έργο τους στη ναυτική εκπαίδευση, ενώ επισήμανε ότι δεν νοείται υγιής ναυτιλία χωρίς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων, συμπληρώνοντας πως παραμένει στους στόχους η υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της ΕΕΕ. Μία υγιής ναυτιλία που θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της χώρας προϋποθέσει, επίσης, την ένταξη περισσοτέρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, παρατήρησε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι η ναυτική εκπαίδευση αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα και από τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε συγκεκριμένη στρατηγική. Όπως ανέφερε, εντάχθηκαν στα περιφερειακά προγράμματα 11 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό των σχολών, ενώ υπήρξε συνεργασία με την ΕΕΕ και το Ναυτικό Επιμελητήριο για αναβάθμιση των υποδομών στις ναυτικές ακαδημίες.

Όπως πρόσθεσε, ανατέθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα η κατάρτιση ενός σύγχρονου ωρολόγιου προγράμματος, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ναυτιλίας και των σύγχρονων τεχνολογικά πλοίων.

Επίσης, είπε ότι προχώρησε η συνεργασία των σχολών με τα κατα τόπους πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή για τον όμιλο seajets και το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς από σήμερα οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας ενισχύονται σημαντικά με τη δωρεά ενός σπουδαίου και σύγχρονου εξομοιωτή γέφυρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή ημέρα αποτελεί για την εταιρεία ένα σημάδι κοινωνικής ευαισθησίας.

Όσον αφορά τον όμιλο seajets ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι στα πλοία του έχουν εκπαιδευθεί εκατοντάδες πλοίαρχοι και μηχανικοί.

«Οι εταιρείες οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αξιωματικοί μας είναι εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τεχνολογίες» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η seajet, η οποία ξεκίνησε το 1989, έχει ως στόχο να γίνει με τα πλοία της ο ταχύτερος δρόμος σύνδεσης του Αιγαίου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διάσωση ατόμων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με πλοία τυης εταιρείας και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Ο πρωτεργάτης της εταιρείας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, πατέρας του Μάριου Ηλιόπουλου, επισήμανε ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία χώρα, η οποία, λόγω της θέσης της, είναι μία μεγάλη περιουσία γι’ αυτόν τον λαό και κάλεσε τους πολιτικούς να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις, να αλλάξουν, γιατί το αξίζουν η χώρα και ο λαός. «Φτιάξτε αυτήν τη χώρα, το αξίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, Φραγκίσκος Ξυπνητός, υπογράμμισε για τη συγκεκριμένη δωρεά ότι συμβάλει στην πληρέστερη εκπαίδευση των μελλοντικών πλοιάρχων σε συνθήκες που προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με την πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένης ναυτικής εκπαίδευσης με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα.

Στη σημερινή τελετή παραβρέθηκαν οι γγ του υπουργείου, Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας και Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αρχηγός του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ο Β’ υπαρχηγός, αντιναύαρχος ΛΣ Θανάσης Ντούνης, ο διοικητής της ΑΕΝ, πλοίαρχος ΛΣ Φραγκίσκος Ξυπνητός, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος. Παρέστησαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οι διευθυντές και οι καθηγητές της Σχολής, σπουδαστές και υπηρεσιακοί παράγοντες.