Κοσμήτορες πιάνουν σκούπα και φαράσι

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/04/2016 - 14:37 | Author: Newsroom

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Η ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βάζει τα… πλαστικά γάντια και ετοιμάζεται να δώσει το σύνθημα για τον καθαρισμό της πολύπαθης Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου.

Η πρόσκληση είναι για τις 10 το πρωί της Κυριακής και είναι ανοιχτή προς τους διδάσκοντες και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, αλλά όλοι ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα κινητοποιηθούν και οι φοιτητές. Εστω κάποιοι από τις 100.000 του ΕΚΠΑ.

Ειδικότερα, οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, «παράλληλα με τις ενέργειες που πραγματοποιούνται κεντρικά», όπως επισημαίνουν, απευθύνουν κάλεσμα για τον εθελοντικό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Τα σημεία συνάντησης είναι οι τρεις πύλες της Πανεπιστημιούπολης: Η πύλη επί της οδού Ούλωφ Πάλμε, η πύλη Ζωγράφου και η πύλη Καισαριανής. Μάλιστα, έχει οριστεί ποιος εθελοντής από ποια σχολή και διοικητική υπηρεσία θα πάει σε κάθε πύλη· ωστόσο μάλλον δεν θα εκδιωχθεί όποιος πάει σε λάθος πύλη.

Αλλωστε, προφανής στόχος είναι η προσέλκυση όσο περισσότερων εθελοντών, αφού η Πανεπιστημιούπολη καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων, με μήκος 2.500 μ. και πλάτος που κυμαίνεται από 175 έως 500 μ. Κατά τον προηγούμενο εθελοντικό καθαρισμό, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαν συμμετάσχει περίπου 150 διδάσκοντες, διοικητικοί υπάλληλοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές· τότε, η μικρή προσέλευση αποδόθηκε στο γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος του Φεβρουαρίου, και η μεγάλη μάζα των προπτυχιακών φοιτητών μελετούσε.

Αυτή την φορά, μάλιστα, έχει επιστρατευθεί όλη η ηγεσία του ιδρύματος. Εκτός από τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο, που απευθύνει επισήμως την πρόσκληση και αναμένεται να έχει τον γενικό συντονισμό των εθελοντών καθαριστών, στις τρεις πύλες συντονιστές θα είναι οι κοσμήτορες των σχολών του ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, οι κοσμήτορες της Νομικής Διονυσία Καλλινίκου, των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Μιχάλης Σπουρδαλάκης, των Επιστημών της Αγωγής Θάλεια Δραγώνα (θα συντονίσουν το έργο στην πύλη επί της οδού Ούλωφ Πάλμε), της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, των Θετικών Επιστημών Κωνσταντίνος Βαρώτσος, της Ιατρικής Ευστράτιος Πατσούρης (στην πύλη Ζωγράφου), της Θεολογικής Απόστολος Νικολαΐδης και της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Νικόλαος Γελαδάς. Οι διαστάσεις του έργου των εθελοντών καταδεικνύονται από το γεγονός ότι πέρυσι τον Οκτώβριο, οπότε το ίδρυμα δεν είχε υπηρεσίες καθαρισμού, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, που προθυμοποιήθηκε να συνδράμει, απομάκρυναν 5,5 τόνους σκουπιδιών από την Πανεπιστημιούπολη.

Η κινητοποίηση των καθηγητών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεσή τους όχι μόνο να απολαμβάνουν τα προνόμια της θέσης (π.χ. δημόσια προβολή), όπως πολλοί όταν καταλαμβάνουν θέση ευθύνης, αλλά και να αντιμετωπίζουν, ακόμη και με χειρωνακτική δουλειά, τα προβλήματα του ΕΚΠΑ. Βέβαια, ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει υπηρεσία καθαρισμού στο ίδρυμα. Μήπως η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου να βάλει ένα… χεράκι;

kathimerini.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral