Κοροϊδία – πάνω από 500 κενά, παραμένουν στην Αν Αττ, μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/09/2015 - 19:18 | Author: Newsroom

ΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των

αιρετού Κώστα Τουλγαρίδη και αναπληρωτή αιρετού Χρήστου Κανδηλώρου

Με τους διορισμούς των αναπληρωτών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας κοροϊδεύει την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα και συνεχίζει την καταστροφή στο δημόσιο σχολείο.

Προσέλαβε περίπου τους μισούς από τα υφιστάμενα κενά στην Αν Αττική, μόνο για δασκάλους τάξης και νηπιαγωγούς.

Αφαιρώντας τους διορισμούς αναπληρωτών που έγιναν στις 25/9 παραμένουν:

 • 105 τάξεις χωρίς δάσκαλο στην Ανατολική Αττική και
 • 58 τμήματα νηπιαγωγείου χωρίς νηπιαγωγό
 • 270 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων λείπουν
 • τα ολοήμερα δε λειτουργούν πουθενά
 • 118 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στην ειδική αγωγή – τα ειδικά σχολεία παραμένουν στην ουσία κλειστά χωρίς εκπαιδευτικούς και οι ειδικές τάξεις επίσης
 • για παράλληλη στήριξη το Υπ. Παιδείας σχεδιάζει προσλήψεις το Δεκέμβρη!!!

Ενώ ο Σεπτέμβρης φτάνει στο τέλος του και τα σχολεία Π.Ε. στην Αν. Αττική βρίσκονται σε διάλυση με κενά χωρίς προηγούμενο το υπουργείο έκανε χτες τους πολυπόθητους διορισμούς αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών. Μόνο που παρά τα μεγάλα λόγια του νέου Υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού υπεύθυνης για την Π.Ε. και Δ.Ε. για άμεση κάλυψη των κενών “εκκρεμοτήτες” τις χαρακτήρισε ο υπουργός (sic), ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας!

Και το χειρότερο: τη στιγμή που αποκρύπτουν την πραγματική εικόνα των κενών στα σχολεία και ΔΕΝ τα ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ, αναφέρονται ως προτεραιότητα τους στην “ αξιολόγηση των σχολικών δομών” (!) σε σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω κενών ενώ δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα ευρώ στα ταμεία των σχολικών επιτροπών τους.

Οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν: δάσκαλοι και νηπιαγωγοί καλύπτουν περίπου τα μισά από τα κενά τάξεων και τμημάτων νηπιαγωγείων, αφήνοντας κλειστά τα Ολοήμερα (2 προσλήψεις για όλη την Αν. Αττική!! όταν τα κενά δασκάλων για τα ολοήμερα ξεπερνάν τα 70 !) και τους γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία βρίσκονται στο κόκκινο το υπουργείο συνεχίζει τον ίδιο ράθυμο βηματισμό στην κάλυψη των κενών, όπως έκανε μέχρι τώρα! (τα προηγούμενα χρόνια)

 • Ενώ δεν έχει κάνει κανένα μόνιμο διορισμό – παρά τις δεσμεύσεις – λόγω του 3ου Μνημονίου και θα ΄πρεπε τουλάχιστον να εξασφαλίσει τους αναγκαίους αναπληρωτές έγκαιρα
 • Ενώ τα “έκανε μαντάρα” με τους αναπληρωτές καθυστερώντας πάνω από 20 μέρες το διορισμό τους
 • Αντί – σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου – να διορίσει τόσους αναπληρωτές για να καλύψει σε μία φάση όλα τα κενά ακολουθεί το σχεδιασμό του καλοκαιριού και σα να μην τρέχει τίποτα, διορίζει την Α΄ φάση 25/9 μόνο δασκάλους τάξης και νηπιαγωγούς και μάλιστα τους μισούς από όσους λείπουν και αφήνει για αργότερα όλους τους υπόλοιπους για επόμενες φάσεις!!!

Αν επιτρέψουμε να υλοποιήσει το Υπουργείο τον αρχικό του σχεδιασμό σημαίνει ότι:

 • θα κάνει την επόμενη εβδομάδα προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων από τα ΕΣΠΑ
 • τη μεθεπόμενη ξανά δασκάλων και νηπιαγωγών τάξης (αν έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια από το ΠΔΕ – μέχρι τώρα δεν έχουν υπογραφεί !) και ολοήμερου από ΕΣΠΑ.
 • θα ακολουθήσουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής
 • με ορίζοντα το Δεκέμβρη προγραμματίζουν τις προσλήψεις για παράλληλη στήριξη!!!!

Συμπερασματικά : Έχουμε πάνω από ένα μήνα πολύτιμου διδακτικού χρόνου χαμένου, θυσία στο βωμό της επιβολής των περικοπών των Μνημονίων. Τα στοιχεία της ανικανότητας (αλαλούμ επικράτησε με διάφορους χειρισμούς και παιχνίδια στην πλάτη των αναπληρωτών) έρχονται να προστεθούν και να χειροτερεύσουν την κατασταση που δημιουργεί η συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Μνημόνιο και των περικοπών, με επιβολή στην πράξη πλέον, μείωσης των δαπανών, μειώσεων προσωπικού και θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών και την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, όπως άλλωστε επιτάσσει η έκθεση του ΟΟΣΑ και η ΕΕ και δεσμεύει το 3ο Μνημόνιο να υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το 2018!

Η τακτική των προσλήψεων αναπληρωτών σε πολλές φάσεις με σημαντική χρονική απόσταση της μιας από την άλλη φάση και η πλήρης αδιαφορία για τον πολύτιμο διδακτικό χρόνο που χάνεται για τα παιδιά – και με τους ρυθμούς αυτούς για πολλά παιδιά κινδυνεύει να “φαγωθεί” και ο Οκτώβριος με ανύπαρκτο έως περιστασιακό μάθημα – επιβάλλεται γιατί στο χρόνο που μεσολαβεί τα σχολεία υποχρεώνονται σε “προσωρινές λύσεις” με υπεράριθμα τμήματα πολλά εκ των οποίων μονιμοποιούνται όλο το χρόνο, είτε πραγματοποιούνται μετακινήσεις μαθητών και εμπεδώνεται μια νέα κατασταση στα σχολεία. Επίσης με τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις μειώνουν τους μήνες απασχόλησης των αναπληρωτών και έτσι αυξάνουν τον αριθμό των προσληφθέντων – αδιαφορώντας για την απώλεια μαθημάτων, για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών που έχει δημιουργήσει η αδιοριστία.

Σαν αιρετά μέλη του ΠΥΣΠΕ , εκφράζοντας και την θέληση των αναπληρωτών που ήδη εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών παραμένουν για μια ακόμη χρονιά αδιόριστοι παρά τις παραπλανητικές υποσχέσεις παλαιών και νέων κυβερνήσεων, έχοντας ήδη χάσει σχεδόν ένα μήνα εργασίας, απαιτούμε η οριστική τοποθέτηση των αναπληρωτών να πραγματοποιηθεί με βάση τα ισχύοντα κριτήρια και μέσα από τη λειτουργία του ΠΥΣΠΕ, με απόλυτη διαφάνεια.

Απαιτούμε την ανακοίνωση όλων των κενών, όπως προβλέπει ο νόμος και την τήρηση του κατοχυρωμένου δικαιώματος τοποθέτησης των αναπληρωτών συναδέλφων με βάση τη δήλωσή τους και τα μοριά τους.

Δηλώνουμε ότι δε θα αποδεχτούμε και θα αντιπαλέψουμε την αυθαιρεσία της διοίκησης σε περίπτωση που η Δ/ντρια εκπ/σης Αν Αττικής σε ευθεία γραμμή με το Υπουργείο και τον περιφερειεακό δ/ντη επιχειρήσει και φέτος να τοποθετήσει μόνη της – χωρίς το ΠΥΣΠΕ, τους αναπληρωτές όπου η ίδια θέλεί στο όνομα του επείγοντως.

ΔΕΝ μπορεί για άλλη μια φορά να πληρώσουν οι αναπληρωτές την συνειδητή καθυστέρηση στις προσλήψεις τους που γίνεται σε δόσεις – με το σταγονόμετρο και οι πρώτοι στον πίνακα να βρεθούν στα πιο μακρινά σχολεία, για να καλύψουν την κρισιακή κατάσταση που το Υπ Παιδείας έφερε στα σχολεία. Όταν μαλιστα ζήσαμε στα προηγούμενα χρόνια ότι μετά την αυθαιρετη τοποθέτηση των αναπληρωτών, τους αρνείται η δ/ντρια τη βελτίωση πριν από την επόμενη φάση αναπληρωτών.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους αναπληρωτές/τριες να διεκδικήσουν μαζί με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών τα δικαιώματά τους

Όλοι οι εκπαιδευτικοί – να μην επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν περιπλανώμενους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Επίσης είμαστε αντίθετοι στην επιλεκτική διαχείριση από τη δ/ντρια των τοποθετήσεων γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν αποδείξει ότι η προσπάθεια ισομοιράσματος των κενών δε γίνεται για να διευκολύνει τα σχολεία αλλά κυρίως για να “κρύψει” το πρόβλημα και να διασκεδάσει τις αντιδράσεις με τελική κατάληξη την ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην κάλυψη όλων των κενών είτε ακόμα και την μη κάλυψη πολλών διάσπαρτων κενών, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα σχολεία με περικοπές στο πρόγραμμα και πολλές άλλες “δημιουργικές” και ευφάνταστες συνταγές.

Η μόνη λύση είναι η άμεση πρόσληψη αναπληρωτών για όλα τα κενά.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Πρέπει ΤΩΡΑ χωρίς άλλη καθυστέρηση οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών να ενημερώσουν τους γονείς και την κοινωνία για την πραγματικότητα και μαζί με τους συλλόγους γονέων να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε δυναμικές κινητοποιήσεις που θα σπάσουν το πέπλο σιωπής και της ψεύτικης εικόνας που προσπαθεί το υπουργείο να περάσει ότι η κατάσταση “ομαλοποιείται” και τα κενά καλύπτονται.

Ήδη οι σύλλογοι και η Ένωση γονέων Σαρωνικού και ο σύλλογος γονέων του 3ου Πόρτο- Ράφτη αποφάσισαν συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 1/10, στις 1μμ και πολύμορφες κινητοποιήσεις πριν και μετά στις περιοχές τους.

Να γενικεύσουμε τον αγώνα – να μην αφήσουμε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση με αξιοπρεπή δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

26/9/2015

Loading...
 • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
  loading...
 • europalso

  ideascentral

  ideascentral