ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Τις ίδιες ημέρες θα εξετασθούν όλοι οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων – και εκείνοι που θα διεκδικήσουν μία θέση με το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων, και οι απόφοιτοι που θα προτιμήσουν το παλιό σύστημα των 6 μαθημάτων. Και αυτό, έστω κι αν τα θέματα σε κάποια μαθήματα για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων είναι διαφορετικά, λόγω της διαφορετικής εξεταστέας ύλης.

Ειδικότερα, η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις άρχισε, καθώς χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμά τους. Για τη μεγαλύτερη ομάδα των υποψηφίων –των ημερήσιων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄)– οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, όπως πάντα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται η Εκθεση. Τα βασικά μαθήματα ολοκληρώνονται την Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Βέβαια, φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι εφαρμόζεται το νέο σύστημα εξετάσεων (θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου και άλλαξε μερικώς επί Τ. Κουράκη), βάσει του οποίου οι μαθητές θα εξετασθούν σε 4 υποχρεωτικά μαθήματα και εάν επιθυμούν να διευρύνουν τις επιλογές σχολών σε ένα ακόμη (4+1). Με αυτό θα εξετασθούν οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου και όσοι απόφοιτοι το επιθυμούν. Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξετασθούν και με βάση το έως πέρυσι σύστημα των 6 μαθημάτων, με το οποίο εξετάσθηκαν όταν επιχείρησαν να εισαχθούν στα ΑΕΙ/ΤΕΙ τη χρονιά της αποφοίτησής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το παλιό σύστημα επέλεξε το 5% του συνόλου όσων δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις. Συνολικά, έχουν ορισθεί 69.985 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και η κατανομή τους στις δύο κατηγορίες υποψηφίων αναμένεται να γίνει με βάση το ποσοστό κάθε κατηγορίας επί του συνόλου. Πέρυσι, συνολικά 104.616 υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο.

Από την άλλη, φέτος το διδακτικό έτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα, καθώς τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, στις 9 Μαΐου, και βάσει του νόμου πριν από την έναρξη των εξετάσεων πρέπει να μεσολαβήσει ένα τριήμερο διακοπής.

Ως προς τη διαδικασία, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και των αγωνισμάτων για τα ΤΕΦΑΑ και θα δημοσιοποιηθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Μέσα στον Απρίλιο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποκτήσουν από το λύκειο που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις, το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο. Μετά τις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Εκκρεμότητα για το υπουργείο Παιδείας είναι να ανακοινώσει εάν θα αλλάξει το σύστημα των μετεγγραφών, κάτι που δεν έχει αποκλείσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Πρόθεση, ως φαίνεται, του υπουργείου είναι να κατευθύνει τους 18χρονους στα ΤΕΙ και δη της περιφέρειας (πολλά εκ των οποίων χαμηλής ζήτησης), καθώς φέτος μείωσε τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια κατά 345 θέσεις και αύξησε κατά 2.000 τις θέσεις στα ΤΕΙ.