Κύπρος – Υπ. Παιδείας: Ευρύ φάσμα προγραμμάτων προστασίας μαθητών στο Διαδίκτυο

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔27/05/2017 - 18:32 | Author: Newsroom

: Με αφορμή την εμφάνιση επικίνδυνων για τα παιδιά και τους νέους , το ενημερώνει ότι οι μαθητές των σχολείων τυγχάνουν συνεχούς ενημέρωσης τόσο για τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το όσο και για τις εξίσου μεγάλες απειλές που κρύβει.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, στόχος του είναι να καταστήσει τους μαθητές ικανούς να διακρίνουν τους πιθανούς κινδύνους που συναντούν και οι οποίοι συνεχώς εξελίσσονται κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο, και συνειδητά να τους αποφεύγουν.

Το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει και συμμετέχει σε εύρος προγραμμάτων με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών και την ανάπτυξη εκ μέρους τους δεξιοτήτων για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα:

CyberSafety: Εθνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (cybersafety.cy, internetsafety.pi.ac.cy)

Μικροί Εκπαιδευτές για το διαδίκτυο (youngcoaches.pi.ac.cy)

Ασφαλή σχολεία για το διαδίκτυο (esafeschools.pi.ac.cy)

Καινοτόμα Σχολεία για τις ψηφιακές τεχνολογίες (innovativechools.pi.ac.cy)

Διαγωνισμός παραγωγής σύντομου βίντεο από μαθητές για την Ασφάλεια στο διαδίκτυο

EduWeb: “Combating Digital Exclusion: Children educate digitally illiterate adults in safe and creative web”

NEStOR: Networked European School Web Radio

ATS2020: Ανάπτυξη και αξιολόγηση οριζόντιων δεξιοτήτων (ats2020.eu)

MENTEP: Καθοδηγώντας μια τεχνολογικά υποστηριζόμενη παιδαγωγική (mentep.eun.org)

Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργήθηκε η Γραμμή Βοήθειας και Γραμμή Καταγγελιών 1480.

Η προσπάθεια αυτή κορυφώνεται με την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια (esafecyprus.ac.cy).

Επιπρόσθετα, σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, εφαρμόζονται δράσεις και προληπτικά προγράμματα με στόχο την ενδυνάμωση και ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, που μειώνουν τη συμμετοχή των μαθητών σε επικίνδυνες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Μέσα από τα Αναλυτικά Προγράμματα διδάσκονται θεματικές ενότητες για την ασφαλή χρήση και αξιοποίηση του διαδικτύου.

Εντός των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι του Υπουργείου προσφέρουν άμεσα υποστήριξη και καθοδήγηση στα παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς.
philenews / ΚΥΠΕ

Loading...
  • europalso

    ideascentral