Για «πρωτοφανή προκλητικότητα» με την οποία η κυβέρνηση αποπειράται να μετακυλίσει την ευθύνη της στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» για όσα συμβαίνουν στα ανώτατα ιδρύματα κάνει λόγο η τομεάρχης Παιδείας της , βουλευτής Επικρατείας Νίκη . Η κ. Κεραμέως, μιλώντας στην FS, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για την ανομία στα πανεπιστήμια, ο Ρουβίκωνας «ιδρύει» γραφείο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του ρίχνει το μπαλάκι στους φοιτητές για «ακαδημαϊκή ειρήνη». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

 

Είναι ανήκουστο. Τη στιγμή που η πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει έναν πρωτόγνωρο αναβρασμό και το ένα μετά το άλλο πανεπιστημιακά ιδρύματα κλείνουν ή προειδοποιούν ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της ανομίας που κυριαρχεί στους χώρους τους και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγιεινή φοιτητών και εργαζομένων, ο υπουργός Παιδείας διερωτάται «πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη». Η προκλητικότητα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποπειράται να μετακυλίσει την ευθύνη της στην απουσία «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» είναι πρωτοφανής. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ότι το κράτος θα εγγυηθεί ότι φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι θα αισθάνονται επιτέλους ασφαλείς.

 

Πρόσφατα ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας. Ποια είναι η θέση της ΝΔ ως προς τις σχετικές εξαγγελίες;

 

Ήδη από τον Απρίλιο του 2017 έχουν εξαγγελθεί αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας. Προ καιρού, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) παρέδωσε στον υπουργό πρόταση για τις αλλαγές στα νέα προγράμματα σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας, ωστόσο στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο μια συνοπτική και πρόχειρη καταγραφή του περιεχομένου των εγχειριδίων και των θεματικών φακέλων. Εξ όσων γνωρίζουμε, μας προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τόσο ο κοινωνιολογικός χαρακτήρας που φέρεται να προσδίδεται στη διδασκαλία του μαθήματος όσο και ο φερόμενος αποκλεισμός ολόκληρων ενοτήτων από την ύλη του μαθήματος. Για τον λόγο αυτόν έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπουργό, με γραπτή ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία ωστόσο δεν έχει απαντηθεί.

 

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη κόντρα μεταξύ του κ. Γαβρόγλου και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για τα Θρησκευτικά. Τι συμβαίνει και τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει;

 

Η ύλη και η φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με τις αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούν τη συμμόρφωση του υπουργείου με τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι που δεν φαίνεται να υλοποιείται επί του παρόντος. Θεωρώ ότι η πολύπαθη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας μόνο ζημιωμένη βγαίνει από απειλές και αυταρχικές συμπεριφορές εκ μέρους των κυβερνώντων. Πρέπει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα οδηγήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας.

 

 

Τις επόμενες εβδομάδες η ΝΔ θα ανακοινώσει τη δική της πρόταση για την παιδεία. Γύρω από ποιους άξονες θα κινηθεί;

 

 

Στην ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια εμείς αντιτάσσουμε το τρίπτυχο «αριστεία – αξιοκρατία – αξιολόγηση» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με αποτελεσματικές δομές και διαδικασίες, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, ώστε να δημιουργήσουμε ελεύθερα και αυτόνομα σχολεία και πανεπιστήμια αντάξια των καλύτερων διεθνώς. Υπάρχει η μαγιά, αλλά, δυστυχώς, ελλείπει η βούληση. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να αναστρέψουμε τις συνέπειες των ιδεοληπτικών επιλογών και της διαχειριστικής ανεπάρκειας των τελευταίων χρόνων. Περισσότερες λεπτομέρειες εντός των επόμενων εβδομάδων, οπότε και θα ανακοινωθεί το πρόγραμμά μας για την παιδεία.

 

Για να αλλάξουμε θέμα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναταραχή στους κόλπους της κυβέρνησης, μεαποκορύφωμα την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Κατ’ αρχάς, πού αποδίδετε εσείς αυτή την αναταραχή;

 

Ο κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, μιας κυβέρνησης σε ελεύθερη πλέον πτώση, που θεμελιώθηκε στην αμοιβαία δίψα για εξουσία, έφτασε στα όριά του. Κατέρρευσε κάθε κυβερνητικό αφήγημα, οι πολίτες ασφυκτιούν, όλοι οι τομείς του δημόσιου βίου πλήττονται με την κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία: θεσμοί, Δικαιοσύνη, παιδεία, ασφάλεια, οικονομία. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με τις αλληλοκατηγορίες των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου που φέρεται να ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου. Σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, είναι θλιβερό, αδιανόητο, αλλά και εθνικά επικίνδυνο, η χώρα μας να μην έχει μια αξιόπιστη, σταθερή και αποφασιστική κυβέρνηση.

 

Θεωρείτε ότι οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;

 

Εκτιμώ ότι, παρά τους κλυδωνισμούς, η εξουσιομανία των κυβερνώντων είναι τέτοια που θα προσπαθήσουν να υπερβούν κάθε εμπόδιο ώστε να εξαντλήσουν τον μέγιστο δυνατό χρόνο παραμονής τους στο τιμόνι της χώρας. Η κυνική διαχείριση της πρόσφατης ενδοκυβερνητικής κρίσης με την παραίτηση Κοτζιά ήταν εκ νέου αποκαλυπτική των προθέσεων αυτών. Η προσφυγή στις κάλπες είναι απολύτως αναγκαία και θα επιδράσει λυτρωτικά.

 

 

Φαίνεται ότι η ΠΓΔΜ, μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής της 19ης Οκτωβρίου, προχωρεί σε συνταγματική αναθεώρηση, όπως αυτή προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι σημαίνει αυτό, κατά την άποψή σας, για την Ελλάδα;

 

Ενδεχόμενη αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων θα επιφέρει την υιοθέτηση εκ μέρους των γειτόνων όχι μόνο του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» αλλά και της δήθεν μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, εξαιτίας της απαράδεκτης παραχώρησης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αν όλα αυτά επικυρωθούν σε ένα νέο Σύνταγμά τους, τότε η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα είναι ακόμη πιο ασθενής απ’ ό,τι είναι ήδη σήμερα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παράγει ήδη τετελεσμένα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση της γείτονος, ο μόνος τρόπος να επηρεάσει η Ελλάδα αυτή τη διαδικασία είναι να δώσει το σήμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την εγκρίνει όχι μόνον η επόμενη αλλά ούτε η παρούσα Βουλή, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια ευθύνη του κ. Καμμένου.

 

Πριν από λίγες ημέρες 73 βουλευτές της ΝΔ καταθέσατε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητάτε «άμεση αύξηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να το λάβουν περισσότεροι Έλληνες». Υπήρξε ανταπόκριση;

 

Με αφορμή την υψηλή τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών και ιδίως των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, καταθέσαμε από κοινού 73 βουλευτές της ΝΔ σχετική ερώτηση στη Βουλή, με την οποία προτείναμε τουλάχιστον τον διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, με την παράλληλη επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014. Το επιπλέον ποσό των 60 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την πρότασή μας, μπορεί να ενταχθεί στη διανομή κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι υφίσταται ή να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού ως έκτακτη ανάγκη που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Δυστυχώς, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ανταπόκριση στο αυτονόητο αυτό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης.