Καταλήψεις σε πολλά σχολεία της Ελλάδας – Τι ζητούν οι μαθητές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/10/2017 - 14:50 | Author: Newsroom

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποίησαν στις 12:00 το μεσημέρι μαθητές σχολείων της Αθήνας που έχουν ξεκινήσει ήδη

Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό των μαθητών, βρίσκονται ήδη σε κατάληψη δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι μαθητές κάνουν λόγο για κλιμάκωση μέσα στον επόμενο μήνα των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους μαθητές, είναι σχολεία από την Θεσσαλονίκη έως και την Κρήτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα κλειστών σχολείων όπως στην Ρόδο, τις Σποράδες, τον Βόλο και δεκάδες σχολεία της Αττικής.
Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των μαθητών είναι η κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, η κατάργηση ειδικοτήτων στα επαγγελματικά Λύκεια, ενώ οι μαθητές έχουν σειρά αιτημάτων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, όπως η θέρμανση, η γραφική ύλη, τα φωτοτυπικά και τα λοιπά. Λόγω των λειτουργικών προβλημάτων στα σχολεία πολλοί μαθητικοί σύλλογοι έχουν σύμμαχό τους στις κινητοποιήσεις και συλλόγους γονέων.

Όπως έχει δηλώσει το συντονιστικό σήμερα γίνονται ανάλογες κινητοποιήσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδα.

Υπό κατάληψη δεκάδες του νομού Ηρακλείου

Η εβδομάδα ξεκίνησε με δεκάδες σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του νομού Ηρακλείου, να έχουν βάλει λουκέτο και τους μαθητές να διαμαρτύρονται για σοβαρά προβλήματα, που υπάρχουν ακόμη στα σχολικά συγκροτήματα αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα σχολεία που τελούν σήμερα υπό κατάληψη είναι τα εξής:

Γυμνάσια
1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Επισκοπής, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Καστελίου, Μουσικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Κρουσώνα, Γυμνάσιο Βενεράτου, Γυμνάσιο Τυμπακίου, Γυμνάσιο Μελεσσών και Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας.

Λύκεια
10ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 40 ΓΕΛ Ηρακλείου, ΓΕΛ Γουβών, ΓΕΛ Αλικαρνασσού, ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου, ΓΕΛ Ασημίου, Καλλιτεχνικό ΓΕΛ, ΓΕΛ Επισκοπής, ΓΕΛ Λιμένα Χερσονήσου, ΓΕΛ Κρουσώνα, ΓΕΛ Τυμπακίου, ΓΕΛ Μελεσών, ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, ΓΕΛ Γαζίου, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ, 3ο ΕΠΑΛ και 6ο ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για το θέμα της κατάργησης διαφόρων ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ, για τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία, αλλά και για την παντελή αδιαφορία της πολιτείας για το χώρο της παιδείας.

 

Έσπασαν καφετέρια και ΑΤΜ
Και από αυτή την πορεία ωστόσο, δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Νωρίτερα στην πορεία σημειώθηκαν επεισόδια με μερίδα μαθητών να πετάει πέτρες στο προαύλιο της Βουλής. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο του μαθητικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα αναρχικών αποκόπηκε από το σώμα της μαθητικής πορείας και πραγματοποίησε καταστροφές σε μια καφετέρια, ενώ έσπασαν ένα ATM τράπεζας. Οι αναρχικοί έκαναν ρίψη καπνογόνων, φωτοβολίδων και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες «απάντησαν» κάνοντας χρήση χημικών

Loading...
  • europalso

    ideascentral