Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει τους εκτρωματικούς νόμους Φίλη – Γαβρόγλου-Μπαλτά για την Παιδεία

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/10/2017 - 12:47 | Author: Newsroom

Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταργήσει τους εκτρωματικούς νόμους Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά για την Παιδεία. Σύμφωνα με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης  κ. Μητσοτάκη

-Το σχολείο πρέπει να γίνει κυψέλη παραγωγής γνώσης. Θέλουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία, με μεγαλύτερες δυνατότητες ελευθερίας και στους δασκάλους και στους γονείς και στους διευθυντές. Θέλουμε σχολεία που θα αξιολογούνται. Στην αξιολόγηση δε θα κάνω πίσω. Αξιολόγηση παντού και σε όλους. Η αξιολόγηση που προτείνουμε δε θα είναι τιμωρητική. Και κακώς κάποιοι τη συνδέουν με τις απολύσεις. Θα επιμείνω στην αντικειμενική επιλογή των διευθυντών.

-Η ΝΔ ξεκινάει ευρεία συζήτηση για τον τρόπο που πρέπει να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της διδασκαλίας. Ελεύθερα και αυτόνομα σχολεία. Ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Για αυτά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που δε θα μπορούν να πάνε σε ένα ιδιωτικό σχολείο και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο που θα καλλιεργήσει αυτές τις ικανότητες.

-Σε μεγάλο βαθμό το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οικοδομήθηκε γύρω από τη λογική να παράγουμε πτυχιούχους, που θα χρησιμοποιούσαν το πτυχίο τους για μία θέση στο δημόσιο. Αυτός ο κόσμος πέθανε. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ο μηχανισμός παραγωγής γνώσης, διασύνδεσης με την εργασία. Πρέπει να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους. Για αυτό η αξιολόγηση των πανεπιστημίων πρέπει να γίνεται από τους καλύτερους. Από ανεξάρτητους αξιολογητές.

-Η βασική φιλοσοφία του νόμου που δημιούργησε τα συμβούλια διοίκησης είναι σωστή. Απόλυτη προτεραιότητα η κατάργηση των εκτρωματικών νόμων Φίλη-Γαβρόγλου-Μπαλτά. Και η αντικατάστασή τους με ένα νόμο που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία, ευελιξία. Μεγαλύτερη δυνατότητα να διαχειριστούν τα του οίκου τους.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral