Κ. Γκιουλέκας: ‘Μια νέα προσφορά του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων προς τους πολίτες’

Με μία νέα προσφορά συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης και γνώσεων προς τους πολίτες. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όσους επιθυμούν να διδάξουν ως εκπαιδευτές στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης. Πρόκειται για αυτούς που θα διδάξουν τις νέες ειδικότητες που θα περιληφθούν στα τοπικά προγράμματα των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης που λειτουργούν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με τους Δήμους και προσφέρονται, εντελώς δωρεάν, στους πολίτες.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας σε δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε μια Ελλάδα που πλήττεται από την οικονομική κρίση μπορούμε, βασιζόμενοι σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, να προσφέρουμε, εντελώς δωρεάν, κατάρτιση στους συμπολίτες μας, νέες δεξιότητες, μάθηση και γνώση αλλά και θέσεις εργασίας. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με όλους τους Δήμους που συμμετέχουν στην υλοποίηση προγραμμάτων τοπικής και εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Δεν έχουμε το παραμικρό περιθώριο να χαθεί ούτε ένα ευρώ, από τα χρήματα που προορίζονται για την κατάρτιση των πολιτών».

Μεταξύ των νέων ειδικοτήτων που θα προσφέρονται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, μετά από την αξιολόγηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών, είναι οι εξής: Ναυαγοσώστες, Δημόσιας Υγείας-Τεχνολογία Τροφίμων, Διακόσμηση, Φαρμακευτική, Κοινωνική Εργασία, Διαχείριση Κινδύνων- Κρίσεων εκτάκτων αναγκών, Ψυχολογία, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής με παραδοσιακές συνταγές, Σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι αλιείας, Οικιακή μελισσοκομία, Προληπτική Ιατρική για την Τρίτη Ηλικία, Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση, Θεατρολογία, Εργαστήρι οικολογικής βαφής νημάτων και υφαντικής, Λαογραφία του τόπου, Συντήρηση μικρών Σκαφών, Εργαστήρια κεραμικής και χαλκογραφίας, Διαχείριση αποβλήτων κ.α.
Όλα τα τοπικά προγράμματα που προσφέρονται στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε τη λειτουργία Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και σε άλλους 13 Δήμους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ένταξης στα προγράμματα, δίνοντας την δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να καταρτιστούν, εντελώς δωρεάν, σε ειδικότητες που θα διευκολύνουν την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.