Υπεγράφη η σύμβαση του έργου «Κατασκευή αρδευτικού δικτύου (δεξαμενές-αντλιοστάσιο-αγωγοί) για αξιοποίηση νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας στην αγροτική περιοχή Βασιλειών-Αγίου Σύλλα-Αγίου Βλάσση» στο Ηράκλειο, το οποίο θα επεκτείνει κατά 7,2 χιλιόμετρα το αρδευτικό δίκτυο που τροφοδοτεί με νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας, από τη ΔΕΥΑΗ, τις συγκεκριμένες περιοχές.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.240.000 ευρώ και τελικού ποσού σύμβασης 564.336,20 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ το χρονοδιάγραμμα του είναι 12 μήνες. Ήδη, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Ηρακλείου, τα αντίστοιχα αρδευτικά δίκτυα, συνολικού μήκους 32 χιλιομέτρων, έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές Προφήτη Ηλία και στο Τσαγκαράκι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος συνυπέγραψε το έργο, δίδεται προτεραιότητα στα έργα υποδομών όχι μόνο στο αστικό Ηράκλειο αλλά και στην περιφέρεια του δήμου.

«Ειδικά όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων που έχουμε υλοποιήσει, καθώς και το δίκτυο για το οποίο υπογράψαμε τη σύμβαση, είναι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, σε περιοχές που τις είχαν ανάγκη
», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.

Εν τω μεταξύ, έναν νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό Αυξημένης Φροντίδας θα αποκτήσει το Ηράκλειο, στην περιοχή Μεσαμπελιές, σε 18 μήνες, μετά και την υπογραφή σύμβασης για την ανέγερσή του. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό, έργο με αρχικό προϋπολογισμό 2.960.000 ευρώ και τελικό ποσό σύμβασης 1.114.332,99 ευρώ, οι προδιαγραφές του οποίου θα τον καταστήσουν, σύμφωνα με τον. Κ. Λαμπρινό, πρότυπο για ολόκληρη την Κρήτη.

«Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης είναι σημαντικό, δεν σταματάμε εδώ, καθώς ήδη μελετάμε την κατασκευή ενός ακόμη παιδικού σταθμού, στην περιοχή Γιόφυρο. Η δουλειά των προηγούμενων ετών, πλέον, αποδίδει καρπούς. Για αυτόν τον λόγο, σχεδόν κάθε εβδομάδα, υπογράφουμε και μία καινούργια

σύμβαση για έργα ιδιαίτερα σημαντικά, όσο και απαραίτητα για το Ηράκλειο». σημείωσε ο κ. Λαμπρινός.

Ο σταθμός θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 1.026 τ.μ. και θα έχει καλυμμένη επιφάνεια 615,91 τ.μ.. θα αποτελείται από τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, α’ όροφος) και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών, από 8 μηνών έως και 5,5 ετών, καθώς και 9 νηπίων με αναπηρία. Επίσης, θα διαθέτει 2 αίθουσες απασχόλησης, 2 αίθουσες ύπνου, 3 αίθουσες νηπίων, 1 αίθουσα ύπνου για τα νήπια, 1 αίθουσα απασχόλησης για ΑμεΑ και 1 αίθουσα ύπνου για ΑμεΑ. Ακόμη, θα διαθέτει ανελκυστήρα και αύλειο χώρο καθώς και εσωτερικό ακάλυπτο με έναν μικρό λαχανόκηπο, χώρο πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα, χώρους αλλαγών των παιδιών και παρασκευής γάλακτος, χώρους για το προσωπικό, αποθήκες και λινοθήκες. Στο υπόγειο του κτιρίου θα τοποθετηθούν το μηχανοστάσιο, οι δεξαμενές και οι αποθήκες. Σημειώνεται, ότι ο σχεδιασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διάταξης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

«Σχεδιάζοντας για όλους» που αφορά στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Τέλος, παράταση δόθηκε στην προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Η παράταση θα λειτουργήσει ως εξής:

Α. Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στο ν. 3299/04 και εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1.α του άρθρου 76 του ν. 4399/16 ή τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν. 3299/04, έως τις 30-6-2019.

Β. Για όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον ν. 3908/11 έως τις 31-12-2019, με δυνατότητα χρήσης των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ΠΔ 33/2011, δηλαδή επί πλέον παράτασης 2 ετών εφόσον έως τις 31-12-2019 έχει υλοποιηθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου που εγκρίθηκε, σύμφωνα με νομοθετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, βάσει της από 1-11-2018 σχετικής ανακοίνωσής του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Περιφέρειας Κρήτης, Μάρκου Μουσούρου 15, 5ος όροφος, γραφεία 510. Επίσης, στα τηλέφωνα 2813410145, 2813410153 και το email: [email protected].