Υπουργείο Παιδείας: Νέα ρύθμιση για την ειδική αγωγή

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/07/2016 - 22:55 | Author: Newsroom

Ο νέος τύπος σχολείου θα λειτουργεί υπό ενιαία διεύθυνση με τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και τέσσερα χρόνια Λύκειο, ενώ οι απόφοιτοί του θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους αποφοίτους .

avgi.gr

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν 35 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια (μερικά εκ των οποίων ως ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής) με 5ετές Γυμνάσιο και 4ετές Λύκειο, καθώς και 10 Ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια.

: Νέο νομοσχέδιο για την αναμένεται να έρθει προς ψήφιση σε διάστημα μηνός που θα ρυθμίζει νομοθετικά το πλαίσιο λειτουργίας και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Λυκείων, του νέου δηλαδή τύπου σχολείου για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική ειδική εκπαίδευση που προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη “Βουλή των Εφήβων”.

Ο νέος τύπος σχολείου θα λειτουργεί υπό ενιαία διεύθυνση με τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και τέσσερα χρόνια Λύκειο, ενώ οι απόφοιτοί του θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους αποφοίτους ΕΠΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν 35 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια (μερικά εκ των οποίων ως ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής) με 5ετές Γυμνάσιο και 4ετές Λύκειο, καθώς και 10 Ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα ρυθμίζει και το πλαίσιο των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Σήμερα λειτουργούν 83 ΕΕΕΕΚ. Σχεδιάζεται να ιδρυθούν περισσότερα, όπως προανήγγειλε ο Ν. Φίλης, με υπουργική απόφαση, μετά την ψήφιση του σχετικού ν/σ.

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την επέκταση της Τάξης Μαθητείας και για τους μαθητές των Ειδικών ΕΠΑΛ, τη σύσταση σχολικών συνεταιρισμών σε Ειδικά Σχολεία, καθώς και τη λειτουργία ΣΕΚ και ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής. Ακόμη μίλησε για συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ώστε να διαμορφωθούν όροι προστατευμένης εργασίας για τα παιδιά που τελειώνουν την τεχνική επαγγελματική ειδική αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος σχεδιάζεται να ιδρυθούν πάνω από 400 τμήματα ένταξης, ενώ θα γίνουν και δεκάδες προαγωγές ειδικών σχολείων, καθώς και 9 νέες ιδρύσεις στην πρωτοβάθμια.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral