H Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής, Παράρτημα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Απώλεια και πένθος στη σχολική τάξη: Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού».

Η ημερίδα θα γίνει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, από τις 10 το πρωί έως τις 2.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο 3, στο ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην ημερίδα συμμετέχουν κλινικοί ψυχολόγοι, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικοί σύμβουλοι με τα παρακάτω θέματα:

  • Πώς μιλάμε στα παιδιά για την απώλεια και το πένθος;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε στο σχολείο για το παιδί που πενθεί;
  • Η απώλεια στην προσχολική ηλικία: προτάσεις για το ρόλο του/της νηπιαγωγού
  • Η απώλεια στο νηπιαγωγείο μέσω της Τέχνης: εκπαιδευτικές πρακτικές, προτεινόμενες δράσεις
  • Απώλειες μικρές και μεγάλες: εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες στη σχολική τάξη

Συμμετέχουν:

  • Δρ. Τάνια Αναγνωστοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος, Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας
  • Βασιλική Γαλανού, Νηπιαγωγός στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης
  • Μαρία Ιορδανίδου, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΜSc στην Ψυχική Υγεία, Συγγραφέας
  • Σταυρούλα Μαστοροδήμου, Νηπιαγωγός στο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης
  • Ευσταθία Τσιρίδου, Σχολική Σύμβουλος 59ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Θεσσαλονίκης
  • Δρ. Σοφία Χατζηνικολάου, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καβάλας

Η ημερίδα αυτή έχει σαν στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς ψυχικής υγείας, αλλά και τους γονείς και όσους ασχολούνται με παιδιά, όσον αφορά τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της απώλειας και του πένθους στα παιδιά.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι βασικές κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο απευθυνόμαστε στα παιδιά που βιώνουν μια απώλεια, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες για να ανταπεξέρχονται στις μικρές και τις μεγάλες απώλειες της ζωής τους.

Τέλος, θα παρουσιαστεί η εμπειρία εκπαιδευτικών που έχουν δουλέψει με το πένθος στο σχολείο.

Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε ένα τόσο δύσκολο θέμα στη ζωή των παιδιών.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η Έδρα UNESCO

Η Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας της UNESCO μετά από συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της UNESCO και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2004. Σκοπός της Έδρας είναι η προώθηση της έρευνας, κατάρτισης, πληροφόρησης και μετεκπαίδευσης στον τομέα της διαπολιτισμικής πολιτικής καθώς και η προώθηση των σκοπών της UNESCO για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Η ΟΜΕΡ ιδρύθηκε το 1948. Είναι μία επιστημονική, μη κρατική, μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση προσχολικής αγωγής, με συμβουλευτικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO. Δραστηριοποιείται σε εβδομήντα χώρες και με τις δραστηριότητές της επιδιώκει τη βελτίωση της αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών ηλικίας 0-8 ετών.