Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αποφασίζει την διαγραφή του επικεφαλής της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ του πανεπιστημιακού τμήματος της Πάτρας που «κάλυψε» τους 106 που παρέδωσαν την ίδια , ο υπουργός Παιδείας προτείνει… «ημερίδα» για το ζήτημα και όχι «διοικητικά μέτρα».

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τους τσάκωσαν. Αν εγώ ήμουν Νέα Δημοκρατία δεν θα έκανα αυτά τα διοικητικά μέτρα, θα τους ανάγκαζα να κάνουν μία ημερίδα, να συζητήσουν το θέμα αντιγραφής. Μια ανοιχτή συζήτηση, να μπουν καθηγητές, να μπουν φοιτητές, να δούμε τι γίνεται, τι σημαίνει το θέμα αντιγραφή. Διότι, δεν είναι καινούργιο αυτό», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου στον realfm.

Για το φαινόμενο της αντιγραφής ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Αυτό το φαινόμενο, εγώ λέω, να μείνει στην επικαιρότητα όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση, πραγματικά σας μιλάω δεν έχει κανένα τέτοιο νόημα, να μείνει στην επικαιρότητα για να δούμε λίγο τι σημαίνει διδασκαλία στα Πανεπιστήμια και τι σημαίνει διδασκαλία στις μέρες μας. Εγώ είμαι από τη γενιά που δώσαμε μεγάλη μάχη να μην υπάρχουν εξετάσεις και να υπάρχουν εργασίες».

«Εδώ, όλοι μαζί, ζούμε σε ένα νέο κόσμο, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρει τις ισορροπίες του. Εγώ, όταν ήμουνα η πληροφορία ήταν ταυτισμένη με τη γνώση. Τώρα η πληροφορία δεν είναι ένα στοιχείο γύρω από το οποίο συγκροτείται η γνώση. Αρα, έχει αλλάξει το τι σημαίνει γνώση, άρα τι σημαίνει διδασκαλία, άρα ο τρόπος που είναι οργανωμένα τα Πανεπιστήμια. Αυτά, λοιπόν, τα φαινόμενα παρόλη την παθογένειά τους είναι και φαινόμενα που μας χτυπάνε το καμπανάκι για τις νέες δομές που πρέπει να σκεφτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβρόγλου.

 

Η εργασία που προκάλεσε σάλο

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι ανάστατο από το σάλο που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση των 106 φοιτητών που έγιναν τσακωτοί να έχουν καταθέσει την ίδια ακριβώς εργασία στο μάθημα “Δυναμικά μαθηματικά Υποδείγματα” του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η αντιγραφή έγινε αντιληπτή και η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τους τιμωρήσει αποκλείοντας τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Πολιτικός σάλος προκλήθηκε, όμως, και από την κίνηση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ της Πάτρας, της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία δηλαδή, να καλύψει τους απατεώνες φοιτητές με ανακοίνωση στην οποία επικαλέστηκε ακόμα και τον Καρλ Μαρξ, ζητώντας την «πιο ελαφρά» τιμωρία τους.

Η Πειραιώς, σε σαφή διάσταση από την τοπική φοιτητική οργάνωση της Πάτρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα» και ζήτησαν την παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής: «Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές», αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώς, που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Κόντρα νεολαίων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Η κόντρα εξελίχθηκε και ανάμεσα στις νεολαίες των δύο κομμάτων με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «παιδιά της ΟΝΝΕΔ» που ζήτησαν άρση της ποινής. «Αυτό δίνει μία σαφή εικόνα για την άποψη που έχει η συγκεκριμένη παράταξη σχετικά με την “αριστεία” στα Πανεπιστήμια. Είναι γνωστό άλλωστε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι οι πρακτικές της ΔΑΠ περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής. Και φυσικά η δική τους “αριστεία” επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακραίας υποτίμησης της ακαδημαϊκότητας και της επιστήμης, επιδιώκεται η συνολική απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε η μετάβαση σε ένα καθεστώς ιδιωτικών Πανεπιστημίων να μοιάζει με αναπόφευκτη επιλογή. Επομένως, η ανησυχία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αφορά τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια τιμωρία για τις σπουδές των 106 φοιτητών/τριών, αλλά στην πραγματικότητα την προστασία των δικτύων αντιγραφής που έχει στήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίζει τη εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και συναλλαγής που ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Απαντώντας η ΟΝΝΕΔ στη δική της ανακοίνωση κάνει λόγο για «τα «παιδιά του Καρανίκα» υπογραμμίζοντας ότι «ξεπέρασαν σε γραφικότητα ακόμα και το είδωλό τους, τοποθετώντας τον πήχη της ανοησίας πολύ ψηλά – μέχρι να τον ξεπεράσουν στην αμέσως επόμενη προσπάθειά τους».

«Η στάση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Πατρών αποδοκιμάστηκε άμεσα, από εμάς τους ίδιους, θεσμικά και δημόσια σε όλους τους τόνους, διότι αυτή την απάντηση χρωστούσε η Οργάνωσή μας σε όλους τους νέους και τις νέες που επί δεκαετίες μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα του ΟΝΝΕΔίτη και του ΔΑΠίτη αυτούς που διεκδικούν σύγχρονα πανεπιστήμια για όλους και επίπεδο διαβίωσης αντάξιο των εφοδίων, της προσπάθειας και της απόδοσης όλων των νέων πολιτών. Αν σε κάποιους δεν χρωστάμε καμία απάντηση, αυτοί είναι οι επαγγελματίες καταληψίες, οι έμποροι θολοκουλτούρας και οι ιδεολόγοι παραβατικοί της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το μόνο που έχουν κάνει στη ζωή τους το οποίο προσιδιάζει σε εργασία είναι να χτίζουν γραφεία πρυτάνεων. Το παραλήρημά τους απευθύνεται στο συρρικνωμένο κομματικό τους ακροατήριο. Εμείς οφείλουμε στη γενιά μας και στην πατρίδα μας να εργαστούμε μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες για να θεραπεύσουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες του τόπου, όσα, δηλαδή, εκείνοι αγκάλιασαν για να βρεθούν από το 3% για λίγο στην Κυβέρνηση. Και, όταν όλοι μαζί πετύχουμε, εκείνοι θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν: Στην πολιτική αφάνεια και ανυποληψία».