Το εργαστήριο απευθύνεται είτε σε εκπαιδευτικούς –ανεξάρτητα από βαθμίδα ή ειδικότητα-, είτε σε όσους-ες εργάζονται και δραστηριοποιούνται με παιδιά, νέους ή ενήλικες, σε οποιοδήποτε πλαίσιο συναφές με την ψυχαγωγία και την παιδαγωγία (δημιουργική απασχόληση, θέατρο, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.)

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν στο δράμα αλλά και να κατανοήσουν και να πειραματιστούν με τα στοιχεία, τη δομή και τις δυνατότητές του σε σχέση με την επαγγελματική τους πρακτική και ενδιαφέροντα. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης της δημιουργικής και της κριτικής ικανότητας των ενδιαφερομένων σε σχέση με το ρόλο και τις χρήσεις της τέχνης του Δράματος στην Εκπαίδευση (drama in education) σε παιδαγωγικό ή άλλο πλαίσιο.

Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες:

– Με τα στοιχεία και τις τεχνικές του δράματος.

– Με το σχεδιασμό και την οργάνωση δραστηριοτήτων, θεματικών ενοτήτων ή μαθημάτων που θα βασίζονται/αξιοποιούν το δράμα στις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες: είτε πρόκειται για εργασία στο αναλυτικό πρόγραμμα, είτε για μια παράσταση, είτε για κάποια εξωσχολική δράση ομάδας, ομάδες ενηλίκων κλπ.

– Με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τους προβληματισμούς που αφορούν στις θεατρικές και παιδαγωγικές διαστάσεις του δράματος.
Ειδικότερα οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα:
θα προσεγγίσουν, θεωρητικά και πρακτικά, τα βασικά στοιχεία, τις έννοιες και τις πιθανές δομές του εκπαιδευτικού δράματος θα αναπτύξουν τη δική τους προσέγγιση και προοπτική στο εκπαιδευτικό δράμα σε σχέση με τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα θα πειραματιστούν σε πρακτικό επίπεδο με την εφαρμογή του δράματος, με σχεδιασμό μαθημάτων, ανάλογα με το πεδίο ενδιαφέροντός τους και με παράλληλη σύνδεση θεωρίας και πράξης.

Θα δοθεί έμφαση στη βιωματική κυρίως προσέγγιση/οικείωση των συμμετεχόντων με το δράμα αλλά και στην παράλληλη θεωρητική κατάρτιση (πρακτική άσκηση, σεμινάρια, σημειώσεις κλπ). Η έμφαση όμως του προγράμματος δίδεται όχι στην παθητική βίωση αλλά στην ενεργητική συμμετοχή.

Διάρκεια : Τα μαθήματα ξεκινούν 7 Οκτωβρίου του 2015 και έχουν διάρκεια 8 μήνες (μέχρι 25 Μαΐου του 2016), μία φορά την εβδομάδα (Τετάρτη) τρεισήμισι ώρες (από τις 17:30 μέχρι τις 21:00). Συνολική διάρκεια: 110 ώρες περίπου Συνδρομή : 60 ευρώ το μήνα.