Μικρή πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των περιζήτητων τμημάτων των τεχνολογικών ιδρυμάτων που δίνουν δουλειά, δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση στα υψηλόβαθμα και όχι μόνο τμήματα των ΤΕΙ που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αριστούχοι που γυρνούν την πλάτη σε «καλά» ΑΕΙ. Η επιλογή τμημάτων όπως αυτά της Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Μαιευτικής κ.ά., αποτελούν για πολλούς μονόδρομο, αφού γνωρίζουν ότι μετά την αποφοίτησή τους θα έχουν αρκετές ελπίδες να βρουν δουλειά.

Η ζήτηση στα υψηλόβαθμα και όχι μόνο τμήματα των ΤΕΙ που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Oπως προκύπτει από τις βαθμολογίες των υποψήφιων στις φετινές πανελλαδικές, φαίνεται πως μικρή πτώση των βάσεων θα πρέπει να αναμένουν όσοι στοχεύουν στα τέσσερα τμήματα Φυσικοθεραπείας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Αίγιο). Ωστόσο, σημαντικό ρόλο για την πορεία των βάσεων θα έχουν και οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων σε αυτά τα τμήματα, έτσι όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό.

Η χαμηλότερη βάση πέρυσι διαμορφώθηκε στο τμήμα που εδρεύει στο Αίγιο καθώς οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 14.435 ενώ η υψηλότερη καταγράφηκε στο ΤΕΙ Αθήνας με 15.860 μόρια.

Μάχη για μια θέση θα δοθεί και για τα δύο τμήματα Λογοθεραπείας που λειτουργούν στα ελληνικά ΤΕΙ (Ιωάννινα και Πάτρα). Οι βάσεις αναμένεται να έχουν πτωτική πορεία η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα πρωτοκλασάτα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, καθώς οι θέσεις εισακτέων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου οι υποψήφιοι της κατηγορίας του 90% θα διεκδικήσουν φέτος 103 από 69 πέρυσι.

Αντίστοιχα στο τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσουν 86 θέσεις έναντι 69 πέρυσι. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραβλέψουν το γεγονός ότι στις φετινές θέσεις εισακτέων, έχουν ενσωματωθεί και οι θέσεις που αντιστοιχούσαν μέχρι πέρυσι στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Περισσότεροι εισακτέοι Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εισακτέοι φέτος θα είναι περισσότεροι. Πέρυσι οι βάσεις εισαγωγής είχαν διαμορφωθεί για το τμήμα των Ιωαννίνων στα 14.381 και της Πάτρας στα 14.254.

Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για τα τμήματα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Και σε αυτά, το υπουργείο Παιδείας διαθέτει για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι και σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης, οι βάσεις θα έχουν καθοδική τροχιά. Πέρυσι, η βάση στο τμήμα της Αθήνας διαμορφώθηκε στα 12.891 μόρια ενώ σε αυτό της Θεσσαλονίκης στα 12.570.

Στα 3 τμήματα Μαιευτικής, αναμένεται να υπάρχει πτώση, με τη μεγαλύτερη να αναμένεται στο τμήμα της Πτολεμαΐδας (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) καθώς οι θέσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι (90 από 69). Μικρότερη πτώση θα υπάρχει στο τμήμα της Αθήνας (περσινή βάση 14.696) ενώ περίπου στα περσινά επίπεδα θα διαμορφωθεί η βάση στο τμήμα της Θεσσαλονίκης (13.644) αφού οι θέσεις παρέμειναν αμετάβλητες.

Στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του 5ου επιστημονικού πεδίου, φαίνεται ότι θα υπάρχει μία μικρή άνοδος των βάσεων, αφού στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι θέσεις των εισακτέων παραμένουν αμετάβλητες. Συνολικά λειτουργούν 11 τμήματα σε τεχνολογικά ιδρύματα με τις περσινές βάσεις να κυμαίνονται από 12.059 (Πειραιάς) έως 8.574 (Πρέβεζα).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ