Η πιο δύσκολη χρονιά στα μεταπολιτευτικά χρονικά για σχολεία και πανεπιστήμια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/07/2015 - 09:08 | Author: Newsroom

Η πιο δύσκολη χρονιά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ξεκινάει για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προβλέψεις εκπαιδευτικών αλλά και πολιτικών.

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις 25.000 πανελλαδικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ και τα πανεπιστήμια βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα με το περίφημο νομοσχέδιο-«κουρελού» του υπουργείου Παιδείας.

Αν και το σχέδιο νόμου έχει περάσει από δημόσια διαβούλευση και βρίσκεται στο κατώφλι της Βουλής, τίθεται ήδη υπό αμφισβήτηση.Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Μητσοτάκηςαναφέρθηκαν ειδικά και συγκεκριμένα στα θέματα της Παιδείας κατά τη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που έγινε με τους εταίρους μας στην ΕΕ. «Α λα καρτ κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν. Δεν θα περάσει αυτό σήμερα και μετά με άλλες πλειοψηφίες να περνάνε τερατουργήματα, όπως αυτό του κ. Μπαλτά» είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας το θέμα στην κορυφή των «προαπαιτούμενων» που απαιτούν οι… καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Με το νομοσχέδιο διαφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβέρνηση άτυπα με την ψήφιση της συμφωνίας που έγινε στις Βρυξέλλες. Ετσι, αν και πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, είναι ζήτημα πολιτικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης αν θα κατατεθεί τελικά το κείμενο προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ανέκδοτο οι διορισμοί μονίμων
Αναστάτωση υπάρχει και στα σχολεία της χώρας, όπου κανείς δεν ξέρει πώς θα ξεκινήσει η νέα χρονιά. Με δεδομένο ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει προχωρήσει ήδη σε επανατοποθέτηση 1.174 διαθέσιμων υπαλλήλων στα πανεπιστήμια της χώρας και στην επανασύσταση περίπου 300 θέσεων για την επανατοποθέτηση των διαθέσιμων καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, είναι προφανές ότι η πιθανότητα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση εφέτος μοιάζει με… ανέκδοτο.
Από το υπουργείο Παιδείας σχολίαζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι παραμένει ο προ τριμήνου πολιτικός σχεδιασμός για την πρόσληψη περίπου 2.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θεωρείται εν τούτοις απίθανο κάτι τέτοιο τελικά να γίνει.«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε πάνω από 10.000 συνταξιοδοτήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προσλήψεις μόνο 275 δασκάλων» λέει στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Κομνηνός Μαντάς. «Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε καθόλου προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, παρότι τα κενά στα σχολεία θα είναι και εφέτος χιλιάδες».
Για την «πιο δύσκολη χρονιά στη μεταπολίτευση» μιλάει αντίστοιχα εκ μέρους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ο κ. Νίκος Παπαχρήστου. Οπως λέει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, αναμένεται ότι τα κενά θα ξεπεράσουν τις 10.000 πανελλαδικά σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Αναπληρωτές εν όψει
Παραδοσιακά τα κενά αυτά καλύπτονταν με κοινοτικά κονδύλια και πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ο αριθμός των οποίων όμως δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση. Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καθορισθούν οι σχετικές διαδικασίες. «Είμαστε σε κατάσταση αναμονής και περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου» έλεγε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που μίλησε στο «Βήμα».
Σε συνέντευξή του πάντως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης επαναπροσλήψεων των υπαλλήλων των ΑΕΙ και καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης». «Υπάρχει θέμα επανεξέτασης δημοσιονομικών επιπτώσεων ή να βρεθούν ισοδύναμα εάν υπάρχουν επιπτώσεις» ξεκαθάρισε.
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ με πρότασή της ζητάει τον άμεσο διορισμό των επιτυχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που διενεργήθηκε το 2008 (πρόκειται για περίπου 500 εκπαιδευτικούς) αλλά και το 40% από τους πίνακες 30μήνου – 24μήνου, ενώ για την κάλυψη των υπόλοιπων θέσεων προτείνει η επιλογή να γίνει από πίνακα συνολικής προϋπηρεσίας, στον οποίο θα έχει αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών και ωρομισθίων από το 2010.
Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral