Η πιο δύσκολη χρονιά για τα σχολεία – Πότε θα κλείσει το θέμα του ΑΣΕΠ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/09/2014 - 16:38 | Author: Newsroom

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε στους ΜπάμπηΠαπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τα κενά στα σχολεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνέντευξη Ανδρ. Λοβέρδου

Για τα σχολεία

«Είναι η πιο δύσκολη χρονιά, από πλευράς έλλειψης χρημάτων, προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων. Τα βιβλία είναι στη θέση τους και έχουμε διορίσει τις τελευταίες ημέρες 5.100 αναπληρωτές και όλο το σύστημα διαθέτει 127.033 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές. Θα έχουμε τη δυνατότητα, τις επόμενες ημέρες, διαπιστώνοντας πόσα είναι τα κενά, να στείλουμε 10.000 ακόμα εκπαιδευτικούς και την 1η Οκτωβρίου θα έχουμε άλλους 1.000 αναπληρωτές ως εφεδρεία, για να καλύψουν έκτακτα περιστατικά. Τους υπολογίζουμε σε 0,7% του συνολικού εκπαιδευτικού μας προσωπικού, με έναν υπολογισμό αρκετά αυστηρό. Αν δεν σπάσει ο κανόνας 1/10, του χρόνου, αυτό που έγινε φέτος, δεν θα μπορεί να γίνει και δεν θα έχουμε δευτερεύουσες πηγές όπως το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ, στο οποίο πρωτοτύπησα, παίρνοντας χρήματα από το ΠΔΕ με υπογραφή του κ. Δένδια και αντί αυτά τα χρήματα να πάνε για υποδομές, πήγαν για να λειτουργήσουν τα σχολεία. Αλλά με τις 5.000 συνταξιοδοτήσεις του χρόνου, δεν θα έχουμε ΕΣΠΑ και ΠΔΕ και δεν θα αρκούν. Πρέπει να φύγουμε από το 1/10 και το έχουμε ψάξει στο υπουργείο Παιδείας και το έχουμε συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη και το δέχεται. Πρέπει να απευθυνθούμε στον υπουργό Οικονομικών, διότι αν πάρουμε 10.000 εκπαιδευτικούς τους πληρώνει ο προϋπολογισμός και όχι το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ και βάσει της μελέτης που κάναμε ήδη θέσαμε το ζήτημα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως καταλαβαίνετε, η τελική απόφαση ανήκει στην Επιτροπή. Θέλουμε να γίνει τώρα αυτό, στις αρχές Οκτωβρίου, για να κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ είτε το Νοέμβριο είτε το Φεβρουάριο.

Αποσπάσαμε φέτος 2.264 (εκπαιδευτικούς στο υπουργείο). Κάπου λίγο λιγότερους από πέρυσι, αλλά αυτοί δεν είναι σε βουλευτές, όπως θέλει ο συρμός. Ολόκληρες υπηρεσίες του κράτους δουλεύουν με αυτούς. Μια δομή π.χ. στο Ίδρυμα Νιάρχου θα χρειαστεί το προσωπικό της.»

Για τον περιορισμό της Φυσικής Αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα

«Κόψαμε κακώς τη Γυμναστική και ευτυχώς πρόλαβα να την προσθέσω στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και θα προλάβω να την προσθέσω και στο αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου πριν έχουμε πολιτικές εξελίξεις, γιατί ξεκινάμε και ένα πρόγραμμα άθλησης με τον ΣΕΓΑΣ σε όλη την Ελλάδα, επειδή έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά. Έτσι σκέφτονταν πριν πάω στο υπουργείο… Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το έκανε, πριν πάω στο υπουργείο. Τι να κάνουμε; Έκοψαν και την Πληροφορική από εξεταστέο μάθημα για τα τμήματα πληροφορικής. Την ξαναέβαλα τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί τα έκοψαν.»

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Θέλω να τελειώνω με τα θέματά μου και ό,τι στρατηγικό έως το Φεβρουάριο. Μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα, αλλά ένας πολιτικός με εμπειρία γνωρίζει ότι είναι μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή η προεδρική εκλογή και ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Μπορεί να βγει Πρόεδρος, μπορεί όμως και να μη βγει. Δεν μπορείς να σχεδιάζεις κάτι που θα κάνεις τον Απρίλιο.

Θεωρώ, όμως, πολύ πιθανό να βγει Πρόεδρος και μάλιστα με μια πλειοψηφία κοντά στις 190 ψήφους. Βεβαίως. Έχω επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο των ανεξαρτήτων. Αλλά δεν το λέω υπό οποιαδήποτε υποψηφιότητα. Και υπάρχουν δύο πιθανότητες: κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς Πρόεδρος, άνδρας ή γυναίκα. Γιατί αποκλείουμε πάντα τις γυναίκες; Και γιατί λέμε ότι είμαστε προσηλωμένοι στην Κεντροαριστερά; Η Κεντροαριστερά έχει δυνατότητες προεδρικής, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά η Κεντροδεξιά ίσως να έχει μεγαλύτερες. Στον ευρύτερο χώρο, με πρόσωπο που είναι αποδεκτό, διότι σήμερα δεν περνάει έτσι.

Για το διαγωνισμό λοιπόν του ΑΣΕΠ και 10.000 εκπαιδευτικούς, για την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου που διαμορφώνει τους νέους Έλληνες και είναι η μείζονα πολιτική του υπουργείου, πρέπει να έχουμε κλείσει αυτά τα θέματα ως το Φεβρουάριο.»

tovima.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral